Почетна » Култура » Ђорђе Перић из Бијељине отворио музички фестивал у Кини

Ђорђе Перић из Бијељине отворио музички фестивал у Кини

Четрнаестогодишњи Ђорђе Перић из Бијељине својим наступом са шангајским студентским гудачким оркестром свечано је вечерас отворио Интернационални музички фестивал „Прољеће у Шангају“ који се ове године одржава шести пут у Кини.Перић се такмичио категорији до 18 година и, као најмлађи учесник у историји највеће свјетске смотре хармонике, пласирао се међу пет најбољих.Ђорђе похађа Музичку школу “Kорнелије Станковић”у Бијељини у класи свог оца, професора Славише Перића, једног од најпризнатијих педагога у области академске музике.

Ђорђе Перић је добитник многобројних награда на међународним такмичењима, а посљедња је лауреат на Интернационалном фестивалу “Таг дер хармоника”, одржаном у јуну у Аустрији.

Предсједник Кинеске асоцијације акордеониста Кристал Ванг упутила је позив младом виртуозу да наступи на отварањи и затварању овог престижног фестивала, те да изведе и соло наступ, објавио је на свом Фејсбуку Славиша Перић, професор у музичкој школи „Корнелије Станковић“ коју Ђорђе похађа.

Ђорђе је најмлађи учесник фестивал.

– Велика ми је част и привилегија што имам прилику да представљам своју земљу широм свијета. Ова прилика ми доноси неизмјерну радост и понос – рекао је Ђорђе. “Мени је остала навика да ја вјежбам сваки дан по четири сата јер ја када, рецимо, данас вјежбам два и по сата, као да нисам урадио свој задатак, тако се осјећам. Хармоника за мене није само инструмент јер сам од малих ногу почео да се бавим хармоником, да излазим на разну сцену. На моје прво такмичење сам изашао са шест година и када сам на мом првом такмичењу освојио прво мјесто, то је мени још пробудило додатну наду да се наставим бавити хармоником и да идем на остала разна такмичења и да путујем свијетом”, каже Ђорђе.

На овом путу до врха највећи ослонац био му је отац који му је и професор хармонике. Данас је на сина и ученика и више него поносан.

“Можемо са поносом истаћи да смо на најљепши могјући начин промовисали Републику Српску. Остварили смо побједе у преко 30 земаља, на преко 150 међународних такмичења. И ова побједа на свјетском трофеју као најпрестижнијем фестивалу хармонике је заиста на неки начин круна нашег досадашњег рада”, рекао је Славиша Перић, професор хармонике.

Фестивал ће трајати до 5. априла, а организатор фестивала је Асоцијација шангајских акордеониста.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.