Почетна » Култура » Дани Душка Трифуновића на Палама

Од 13. до 15. септембра

Дани Душка Трифуновића на Палама

Традиционална манифестација “Дани Душка Трифуновића”, коју у част овом књижевнику, песнику и телевизијском аутору на Палама организује локални Културно-спортски центар, биће одржана од 13. до 15. септембра.

Првог дана манифестације, у петак, 13. септембра, у 11 часова биће одржан програм за дјецу “Дјеци у част”. Тада је планиран сусрет књижевника Бранка Стевановића и Дејана Алексића са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево. Из Културно-спортског центра Пале саопштено је да се програм наставља проглашењем победника и доделом награда финалистима конкурса за најбољи литерарни рад о теми “Нек живи љубав”.

Истог дана у сали Културно-спортског центра у 19 часова биће одржан програм за одрасле “Буквално тако”. Биће додељене награде “Душко Трифуновић” за афирмацију српске културе и књижевности. Учесници програма биће писци Благоје Баковић, Милица Бакрач, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Бранко Стевановић и Дејан Алексић. Беседу о Душку Трифуновићу говориће Благоје Баковић. У музичком дијелу програма учествоваће професорица музике Ивана Церовић.

Све више се вреднује Душков рад

Великан српске књижевности Душко Трифуновић је од славе и успеха, како то, нажалост, иде код нас, постао скрајнут и полузаборављен. Ипак, делује да се посљедњих година та ситуација мења. Снимају се документарци о њему, играју се представе и организују овакве манифестације. Књижевник Жељко Пржуљ, један од учесника манифестације, верује да се значај Душковог дела полако, али сигурно вреднује на прави начин.

„Тако се дешава са свим српским писцима. Док су живи, они су скрајнути, а кад умру, тек се онда о њима говори. Наравно, ако имају уопште среће па да се нађе неко ко би њихова дјела вредновао. Искрено, ја вјерујем да ће Душко Трифуновић добити своје право и више него заслужено мјесто у Српској књижевности“, рекао је Пржуљ.

Цењени српски писац из Источног Сарајева, иза којег стоји обиман и поштован књижевни опус, каже да је важно да једна оваква манифестација попут “Дана Душка Трифуновића” постоји. Пре свега због живог контакта читалаца и писаца који чувају сећање на Душка.

„То је веома битно. Да нема оваквих догађаја и сличних манифестација, изгубило би се књижевно мјесто Душка Трифуновића, вјероватно се не би знало за њега и десило би се то да би многи помислили да је Горан Бреговић аутор пјесме “Пристао сам бићу све што хоће” или да је ријеч о некој народној пјесми. Душкове пјесме јесу данас пјесме из народа, али их је писао велик писац“, рекао је Пржуљ.

Другог дана манифестације, у суботу, 14. септембра, у 18 часова планирана је представа за децу “Хвала Вуку за азбуку” у извођењу професионалног глумца и аутора представе Цветина Аничића из Шида.

За недељу, 15. септембар, заказан је концерт певачице Неде Украден са предгрупом Немање Радошевића у 20 часова.

Извор: Глас Српске

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.