Почетна » Друштво » ФБиХ: Стратиште претварају у место за забаву и рекреацију

Национални парк на Грмечу уступљен спортском клубу

ФБиХ: Стратиште претварају у место за забаву и рекреацију

Спортско-рекреативном клубу “Новем Флумина” из Санског Моста додељено је на коришћење близу 660 дунума земљишта Националног парка “Корчаница” на Грмечу.

То је наишло на негодовање тамошњег становништва, јер, како наводе, стратишта не смеју никако бити места за игру.

Стратиште претварају у „ерсофт“ терен“

СРК “Новем Флумина” је вест да им је додељена земља на коришћење објавила и на свом “Фејсбук” профилу.

Навели су да започињу ново поглавље те да званично имају терен и дом.

„Додељено нам је право коришћења парцеле Бојиште – Националног парка “Корчаница” за клупске активности. Терен има потенцијал да буде један од најатрактивнијих и располаже површином од 657.449 квадратних метара“, написали су.

Додали су да се у њега укључују занимљиве локације као што су хотел “Корчаница”, паркинг, камп, меморијална зона “Корчаница”, терен националног парка “Грмеч”.

Поручили су да све поменуто чини занимљивим и приступачним терен за “ерсофт” те многе друге активности у природи.

Негодовање становништва

Директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић рекао је да су институције које су дале одобрење требало добро да одважу коме и за које намене дају одобрење.

„Требало је да размисле шта чине својим поступцима, јер ту су страдали људи и сада ће неко по њиховим костима скакати, играти и пуцати. То је апсурдно. Национални споменици, стратишта и меморијални центри нису мјеста за забаву и игру, поготово за игре гдје се пуца“, рекао је “Гласу Српске” Давидовић.

Казао је да је земљиште које је додијељено вјероватно у посједу Шума УСК.

„Више од 650.000 квадратних метара земљишта дато им је на коришћење. Све то нас наводи и да се запитамо колико ће то чланова вјежбати и шта, па да им треба на стотине дунума земљишта“, поручио је Давидовић

Пре рата комплекс посетило пола милиона туриста

Партизански спомен-комплекс “Корчаница” на Грмечу, који је прије рата за десет година посетило пола милиона туриста, и који су снимали многи познати светски фотографи.

Данас је девастиран и заборављен.

У част грмечким партизанима подигнут је почетком осамдесетих година прошлог века спомен-парк са монументалним обелиском и музејом, дубоко у шумама Грмеча, на мјесту гдје се 1942. налазила партизанска болница и бројни пратећи објекти.

Када је болница откривена и бомбардована у Другом светском рату, рањеници су евакуисани према Херцеговини, где су спашени у чувеној бици на Неретви.

Ту су били и магацини, парни млин, електрична централа, партизански аеродром, а одатле су у акције полијетали Фрањо Клуз и Руди Чајавец.

Споменик висок 15 метара, дјело вајара Љубомира Денковића, данас је ишаран графитима и девастиран.

Уништен је и музеј у склопу комплекса, који је имао 1.300 експоната, укључујући и ратне трофеје.

Нестале су и плоче са именима 1.100 бораца. Нема више ни макете партизанског градића у планини, који се налазио у недрима Денковићевог монумента, а ни натписа са Титовим речима.

Посљедњи кустос

Последњи кустос спомен-подручја “Корчаница” на Грмечу Ђуро Тркуља, који је провео десет година на тој позицији, држао је историјске часове за скоро 500.000 посјетиоца до 1992. године.

Такође дочекао је хиљаде ђачких екскурзија и омладинских група и причао им истините приче о херојској борби народа Грмеча против фашизма у Другом свјетском рату.

Извор: Глас Српске

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.