Почетна » Историја » ВАТИКАН БИО УПОЗНАТ И СА ЗЛОДЕЛИМА УСТАША У НДХ

ВАТИКАН БИО УПОЗНАТ И СА ЗЛОДЕЛИМА УСТАША У НДХ

Поглавар Ри­мокатоличке цркве за време Другог светског рата, баш као што је, како је управо обело­дањено, био упознат са нацистичким злочини­ма и Холокаустом над Јеврејима, сигурно је био информисан и о злоделима на целој те­риторији НДХ!

Ово, у ексклузивном разговору за „Ново­сти“, тврде свештеници блиски садашњем папи Фрањи који, како наво­де, „и сами очекују још многа открића из вати­канских архива“.

Ништа није ис­кључено, јер су и све­штеници који су били противници Хитлера и марионетског режима Анте Павелића редовно обавештавали Ватикан шта се догађа.

Алојзије Степинац, Фото Архи Војводине

Чињеница је да је кардинал Алојзије Степинац међу првим поздравио дола­зак усташа на власт, а папа Пије XII га у јану­ару 1942. именовао за војног викара хрватске војске чији је први зада­так био – очистити тери­торију НДХ од Јевреја и Срба – каже за наш лист високорангирани све­штеник у Ватикану.

Наш саговорник, до­бар познавалац истори­је и садашњих околно­сти у Католичкој цркви, наглашава да је Степи­нац о свему што се до­гађа у НДХ све добро знао, па се, како указу­је, може претпоставити и да је редовно о томе обавештавао Све­ту столицу и папу:

Доку­менти ће открити да ли је папу информисао о почињеним злочинима усташа за које је си­гурно знао, баш као што је знао и о покрштавању српског жи­вља, о чему је без сумње био информисан и Пије XII.

Усташе ликовале и над масакрираним Србима у Бјеловару, Фото Архи Војводине

Документи из архива Загребачке надбискупије који су недавно угледали светлост дана сведоче и да је Степи­нац писао „да свеште­ници изађу у сусрет православним Србима ако желе да пређу на католичку ве­ру и да ће се, када прође ово време лудила и ди­вљаштва знати ко је које вере“.

– Може се претпоста­вити да је баш о том времену лудила и ди­вљаштва, што укључује многобројне усташке злочине који воде и до Јасеновца, Степинац писао Ватикану – уве­рен је наш саговорник.

– Уосталом, папа Пије XII, најконтроверзнији римски бискуп у про­шлом веку, Хитлеров папа, тврди антико­муниста, прогласио је Степинца кардиналом. Свако ко имало позна­је како функционише Света столица кроз ве­кове зна да је управо папа најобавештенији унутар ватиканских зи­дова.

Фото АП

Знају много више него што мислимо

ПИЈЕ XII или Еугенио Пачели сигурно је једна од највећих енигми у исто­рији модерне католичке Цркве, али све је ближи тренутак када ће се дефинитивно потврдити чињеница да је све знао.

Сам папа Фрања, сигурно, много више зна него што ми можемо и да претпоставимо, па тако и о вези Пија и Степинца и врха цркве у Хрватској у рат­ним годинама, али и у време када су се усташе након пораза Хитлера дале у бек­ство уз помоћ неких у Ватикану.

СС крематоријуми
ОТКРИЋА из Ватиканског архива, чије је делове минулог викенда пренео италијански „Коријере дела сера“ јасно указују да је папа Пије XII знао за злочине у нацистичким логорима. Наводе се и делови писма из децембра 1942. у коме немачки језуитски свештеник Лотар Кениг пише папином приватном секретару Немцу Роберту Либеру и информише га о СС крематоријуму у концентрационим логорима Белзек и Аушвиц и злочинима нациста који су тамо убијали и спаљивали људе.

Novosti

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.