Почетна » Економија » У Србији више од пола милиона газдинстава

РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА ПОЉОПРИВРЕДЕ

У Србији више од пола милиона газдинстава

Према попису пољопривреде у Републици Србији, у 2023. години, било је 508. 365 газдинстава, од чега је 99,6 одсто породичних, објавио је Републички завод за статистику. То је 10 одсто мање у односу на 2018. када је рађено истраживање о структури пољопривредних газдинстава.

Просечно газдинство обрађује 6,4 хектара, гаји по једно грло говеда, пет свиња, три овце, 43 грла живине и има око три кошнице пчела.

Просечна старост власника газдинства је 60 година, а сваки једанаести носилац газдинства млађи је од 40 година.

Први резултати показали су и да се од укупног броја газдинстава чак 61,7 одсто бави сточарством, а највише говеда и свиња гаји се у Мачванској области, пренео је Тајнуг.

Највећи број оваца и пчела гаји се у Златиборској области, козе се највише гаје у Пчињској, док се највећи број живине гаји у Средњобанатској области.

Највеће површине ораница и башта заступљене су у региону Војводине (55,8 одсто), док су воћњаци највише заступљени у региону Шумадије и Западне Србије (54,9 одсто), наводи агенција.

Како је објашњено, у попису је током анкетирања на терену, од 1. октобра до 15. децембра, било ангажовано 253 општинска координатора и 2.842 пописивача који су обишли око 742.000 пољопривредних газдинстава.

Основна обележја о пољопривредним газдинствима која су уписивана током овог пописа су идентификациони подаци газдинстава, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, затим подаци о радној снази и подаци о броју стоке.

Попис пољопривреде 2023. је припремио, организовао и спровео Републички завод за статистику од 1. октобра до 15. децембра прошле године.

Пре овог, попис пољопривреде био је 2012. године.

У међувремену је рађено и истраживање о структури пољопривредних газдинстава 2018. чији су резултати дали назнаке у ком правцу се креће српски аграр. Како је тада објављено, позитивне тенденције биле су укрупњавање поседа, а слабост, старост и малобројност људи, носилаца газдинства као и старост механизације, односно трактора.

У међувремену, произвођачи су доста обновили возне паркове захваљујући европском претприступном фонду – ИПАРД.

Извор: Републички завод за статисику, Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.