Почетна » Култура » У Београду ретроспектива Кустуричиних филмова

У Београду ретроспектива Кустуричиних филмова

Ретроспектива филмова прослављеног српског режисера Емира Кустурице биће уприличена од данас до 26. априла у МТС дворани у Београду, а публика ће, између осталог, бити у прилици да први пут види интегралну верзију „Подземља“ у трајању од пет и по часова.

Кустурица је раније најавио да ће у оквиру ретроспективе бити приказани филмови „Сјећаш ли се Доли Бел“, нова ХД верзија „Оца на службеном путу“, „Дом за вјешање“, „Живот је чудо“, „Завјет“, „На млијечном путу“ и нова 4к верзија филма „Црна мачка бели мачор“, као и документарни филмови о Марадони и бившем предсједнику Уругваја Хозеу Пепеу Мухики.

Он је истакао да су његови филмови везани за околности у којима су рађени.

– Филм, једнако је слобода. Много је ближе музици него литератури. Зна да изненади не само онога који га је правио, него и читаву нацију и дијелове Европе – рекао је Кустурица.

Када је ријеч о новим пројектима, Кустурица је најавио да ће филм „Инжењер лаких шетњи“ снимати у Русији и да на сценарију ради већ пет година.

Његов први велики успех био је филм „Сјећаш ли се Доли Бел?“ из 1981. године, који је освојио Сребрног лава за најбољи први филм на Венецијанском филмском фестивалу. Након тога, његов филм „Отац на службеном путу“ из 1985. године једногласно је освојио Златну палму на Канском филмском фестивалу, као и награду FIPRESCI и био је номинован за Оскара за најбољи страни филм. Кустурица је такође освојио награду за најбољег режисера на Канском фестивалу за филм „Дом за вешање“ из 1988. године, који прича о животу једне ромске породице у Југославији. Његов први филм на енглеском језику, „Аризона Дрим“ из 1993. године, у којем глуме Џони Деп, Џери Луис и Феј Данавеј, награђен је Сребрним медведом на Берлинском филмском фестивалу. Филм „Подземље“ из 1995. године, горка сурреалистичка комедија о Балкану, донела му је другу Златну палму на Канском филмском фестивалу.

Кустурица је такође познат по свом раду у области градитељства, посебно за градњу Дрвенграда, града изграђеног за потребе његовог филма „Живот је чудо“ из 2004. године. Осим што је редитељ, Кустурица је такође сценариста, глумац, продуцент и музичар, а има и француско држављанство. Његова филмографија укључује и друге значајне филмове као што су „Црна мачка, бели мачор“ из 1998. године, који је освојио Сребрног лава на Венецијанском филмском фестивалу, и „Мараудона по Кустурици“ из 2008. године. Кустурица је такође амбасадор УНИЦЕФ-а и витез Легије части у Француској. Објавио је аутобиографију „Смрт је непровјерена гласина“ 2010. године, а затим и књигу фикције „Сто јада“ 2013. године. Његов утицај на филмску уметност је неоспоран, а његова дела су препозната широм света као значајан допринос култури и уметности.

Извор: РТРС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.