Почетна » Култура » Српкиња написала текст химне Аустрије

Рођена у Аустрији, али је српског порекла

Српкиња написала текст химне Аустрије

Мало је познато да је Српкиња писала текст за химну Републике Аустрије која је у званичној употреби од завршетка Другог светског рата.

Паула фон Прерадовић, рођена 12. октобра 1887, а преминула 25. маја 1951, Аустријанка српског порекла, написала је текст химне ове земље Земља планина, земља рeка (Ланд дер Берге, Ланд ам Строме).

Паула је била песникиња и њени стихови настали су непосредно након Другог свјетског рата, када је у конкуренцији од 1.800 такмичара, победила у избору за текст песме који ће бити званична химна Републике Аустрије.

Уз музику Волфганга Амадеуса Моцарта из 1791. године, речи њене песме 1947. године су потврђене као нова аустријска химна.

Паула је рођена у Бечу, али је своје дјетињство и младост у периоду од 1889. до 1901. године и од 1905. до 1913. године провела у Пули, која је тада припадала Аустроугарској.

Отац српског порекла

Њен отац је био Душан Прерадовић, који је према сачуваним подацима, водио порекло од Прерадовића, православних Срба из Србије. Они су се у 17. веку, пре велике Сеобе Срба, преселили у Бачку и настанили у селу Леђен (данас Риђици) у горњој Бачкој, између Баје и Сомбора.

У време пресељења, старешина задруге Прерадовића био је свештеник Српске православне цркве. Један део породице Прерадовић добио је статус припадања угарском племству и користио предикат фон Прерадовић.

Паула је имала два брата и две сестре. Удала се 1916. године за аустријског писца и новинара Ернеста Молдена и имали су двоје деце – Фрица и Ота Молдена.

Њен муж је постао главни уредник новина, а за време рата они су се придружили отпору против нацизма, због чега су затворени. У знак почасти, Аустријска пошта је 1996. године издала поштанску марку с ликом Пауле фон Прерадовић и насловом химне

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.