Почетна » Наука » Шеф јапанске корпорације: Вештачка интелигенција ће престићи људску за 10 година

Шеф јапанске корпорације: Вештачка интелигенција ће престићи људску за 10 година

Општа вештачка интелигенција ће за 10 година престићи људску интелигенцију у скоро свим областима, изјавио је извршни директор јапанске инвестиционе корпорације СофтБанк Масајоши Сон.

Погрешно је рећи да вјештачка интелигенција не може бити паметнија од људи јер су је створили људи. Она сада самостално учи, самостално се обучава и самостално закључује, баш као и људска бића – нагласио је Сон, преноси ЦНН.

Говорећи на корпоративној конференцији СофтБанк Ворлд, он је прогнозирао да ће АГИ у будућности бити десет пута интелигентнија од збира цјелокупне људске интелигенције.

Сон је и ранијих година говорио о потенцијалу АГИ, обично користећи термин „сингуларност“, да трансформише пословање и друштво, али ово је први пут да је дао временски оквир за развој вјештачке интелигенције.

Извршни директор СофтБанк је склон радикалним тврдњама о трансформативном утицају нових технологија.

Његова предвиђања о мобилном интернету су се у великој мери потврдила, док она о Интернету ствари нису.

Како наводи портал Тех тарџет, општа вештачка интелигенција је тип вештачке интелигенције дизајниран да обавља било који интелектуални задатак који човеек може да обави.

АГИ такође може да сама нађе реешење када се суочи са непознатим задатком.

Извор: РТРС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.