Почетна » Друштво » Рувики — почела са радом руска Википедија

Рувики — почела са радом руска Википедија

Руска верзија популарног сајта информативног карактера, „Рувики“, почела је са радом, а већ сада има више чланака од „обичне“ Википедије на руском језику (око 2 милиона). Сам изглед и начин на који је конципиран садржај на овој платформи разликује се од класичне Википедије по томе што осим писаних текстова, има тај исти писани садржај у аудио формату, видео секцију, подкасте и персонализовани садржај.

Одобрење од председника Путина

Руски председник Владимир Путин дао је у мају 2022. године одобрење за нове алтернативне платформе Википедији у мају 2022. године, док је тестирање сајта са ограниченом публиком (бета тестирање) почело средином 2023. године, известио је дневник Комерсант. 

Најчитанији текстови у фази тестирања били су списак преминулих, познатих личности током 2023. године, палестинско-израелски сукоб, СВО, али и чланци посвећени међународној изложби и форуму „Русија“, најпопуларнији филмови у Русији, Москви, представе у чувеном позоришту Бољшој театар итд.

Влада Руске Федерације, саопштила је да још увек не планира да блокира Википедију – један од ретких преживелих независних извора информација у Русији од када је отпочео руско-украјински рат у фебруару 2022. године.

Фото: Независен Весник

Руски судови су, међутим, од тада популарној онлајн енциклопедији изрекли низ новчаних казни због садржаја у вези са Украјином. „Рувикијем“ ће се бавити људи који су били задужени за садржај на делу „Википедије“ на руском језику. Постоји и једно правило, а то је да руском википедијом могу управљати само правна лица која су регистрована у Руској Федерацији, а она ће се налазити само и искључиво на руским серверима.

Аутори текстова могу бити сви, чак и обични грађани, док професионалци одговарају за верификацију на овој платформи. Ако чланак буде добро написан и поткрепљен инстинитим и провереним информацијама, место на платформи ће му бити загарантовано, истичу руски званичници.

Foto: HecegBosna.org

Који је циљ Рувикија?

Лансирање Рувики-ја испуњава дугогодишњи циљ руских власти, критичних према Википедијином наводном ширењу „лажних“ и „непоузданих“ информација током рата у Украјини. Једноставно, Руска Федерација жели да сузбије западну пропаганду и спречи проток информација које она сматра неистинитим.

Из савета Федерације су најавили да ће против Википедије наставити да подижу нове тужбе, због одбијања да се уклони споран садржај и непоштовања руских закона.

 

Извор: РТ Балкан, Sputnik Srbija, dig.watch.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.