Почетна » Друштво » Новак Ђоковић о несаломивости српског духа

Новак Ђоковић о несаломивости српског духа

Новак Ђоковић је један од највећих тенисера свих времена, али и велики патриота који се поноси својим српским коренима. Он често истиче да је његова борбеност на терену резултат одгајања у земљи која је преживела ратове, санкције и бомбардовање. Он каже да је инат његовог народа нешто што га мотивише да се никада не преда и да увек тежи вишем циљу. Он такође поштује и цени своју културу, традицију и веру, које су му помогле да остане чврст и стабилан у свету који је пун изазова и притисака. Новак Ђоковић је пример за све Србе, али и за све људе који се боре за своје снове и идеале.

Подсетио је српски ас још једном под каквим условима је тренирао и истакао да га и данас ватромет асоцира на бомбе.

Често Новак Ђоковић воли да подсети на то да је дошао из Србије у којој је тренирао током тешких деведесетих година. У интервјуу за „Канал девет“ први рекет света још једном је покушао да Аустралијанцима приближи српски менталитет.

„Прошли смо кроз два рата, ембарго од 1992. до 1996. године када нико од српских спортиста није могао да учествује на спортским такмичењима и то те очврсне, а могло је да оде на другу страну. Мислим да је моја судбина била да играм тенис“, рекао је Новак.
Признао је српски ас да и данас често размишља о бомбардовању

„Да ли је то и даље са мном? Могуће, не знам колико, али сигурно има неке везе са мојим одрастањем. Са 12 година било је бомбардовање током два и по сата. Да ли и даље мислим о томе? Понекад, појави се, посебно када чујем ватромет јер ме то подсети на бомбе које су експлодирале. Није нарочито пријатно, то је вероватно траума, али да се вратим на питање – мислим да је повезано са тим што никада не одустајем и то се појави у тренуцима када се ломи меч“, објаснио је Ђоковић.

Новинар Карл Стефановић потом је рекао Новаку да га је „тешко убити“, објаснио је да је српски ас био велика препрека Роџеру Федереру и Рафаелу Надала, али да је то и данас много млађим играчима.

„Има једна изрека код нас у Србији: Можете да нас убијете, али не можете наш дух, нашу душу. Ја верујем у то. Погледајте колико је тенисера у историји успело шта сам ја? Не кажем то да се хвалим, него да се подсетим, да се уштинем, да погледам шта сам урадио? Али, то је само једно поглавље мог живота, биће их још много. Очеви треба да се играју са својом децом, то ми је омиљени део дана, када имају моју пажњу, измишљамо ствари и то је стварно најлепше. Недостају ми, разнежио сам се“, поручио је српски ас.

То је тренутно и највећа препрека у Новаковој каријери, мало времена са децом. Због рекорда и титула трпи породичан живот.
„Син Стефан има девет, а ћерка Тара шест година, сваког дана, недеље, много тога се дешава. Њој је испао први зуб и ја нисам био ту за то. Истовремено, најважније је све балансирати“, рекао је Ђоковић.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.