Почетна » Друштво » Старачки домови су препуњени капацитетима

Изазови трећег доба

Старачки домови су препуњени капацитетима

Домови за стара лица су установе социјалне заштите које пружају смештај, храњење, негу, здравствену заштиту и друге услуге старим особама које нису у могућности да живе самостално или са својим породицама. Домови за стара лица могу бити државни или приватни, али сви морају имати лиценцу од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Старе особе које желе да се сместе у дом за стара лица морају испунити одређене услове, као што су: да имају навршених 65 година, да немају породичне обавезе према малолетној деци или особама са инвалидитетом, да немају приход већи од просечне пензије у Републици Србији, да нису под старатељством и да нису лишени пословне способности.

Процес пријаве за смештај у дом за стара лица подразумева подношење захтева центру за социјални рад на територији на којој стара особа живи. Центар за социјални рад врши процену потреба и могућности старе особе и доноси одлуку о прихватању или одбијању захтева. Ако је захтев прихваћен, центар за социјални рад предлаже дом за стара лица који најбоље одговара потребама старе особе и обезбеђује њен транспорт до дома.

У Србији постоји око 200 домова за стара лица, од којих је 40 државних и 160 приватних. Државни домови имају око 3.000 места, а приватни око 7.000 места. Цена смештаја у државним домовима варира од 10.000 до 30.000 динара месечно, а у приватним од 25.000 до 100.000 динара месечно. Међу њима је 25 геронтолошких центара, а за њих чак постоје листе чекања. Прошле године се у априлу на листи чекања налазило 315 особа, док је у приватним домовима у Србији попуњено 80 одсто капацитета. Цена зависи од типа и величине собе, квалитета услуга и локације дома .

Домови за стара лица имају различите програме и активности за своје кориснике, као што су: физичке вежбе, креативне радионице, културне и забавне манифестације, излети и посете. Циљ је да се старим особама омогући квалитетан и садржајан живот у дому, да се подстакне њихова социјализација и интеграција, да се очува њихово здравље и достојанство и да се поштују њихова права и жеље.

Претходно су, крајем 2023. године, већ поскупели приватни домови, неки и за 50 одсто.

„Већ девет година имам свој дом за старе и нисам желео да мењам цене смештаја, јер сам поштовао своје кориснике који су код мене од самог почетка. Сви капацитети су нам попуњени још од средине прошле године. Али, због пораста трошкова живота, морао сам да прилагодим цену услуге. Све је постало скупље: храна, струја, опрема за негу, кревети, душеци… Лекови су такође поскупили, али и основна помагала неопходна нашим корисницима. Зато сам повећао цену смештаја, али не превише, наравно“, рекао је за Компас власних једног приватног дома за старе.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.