Почетна » Историја » Прва школа у Србији – у њој је стасао и београдски „Победник“

Најстарија кућа знања

Прва школа у Србији – у њој је стасао и београдски „Победник“

Између Калемегдана и Саборне цркве, у срцу Београда, већ више од три века, дочекује и испраћа генерације ученика, прва српска основна школа – „Краљ Петар Први“.

Мала српска школа, како се првобитно звала, од свог оснивања, 1718. године, неколико пута је мењала име, све до 1993. године, када је и названа по српском краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Утемељитељ је био миитрополит Мојсије Петровић, који је за прве учитеље поставио свештенике Герасима и Константина. Наставу је у издвојеним просторијама прво организовала Саборна црква.

Током година, један од учитеља је био и Вук Стефановић Караџић.

Свој данашњи изглед, школа добија у периоду од 1905. до 1907. године, према пројекту Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији.

Рељефни портрети двојице великана српске културе, Вука Караџића и Доситеја Обрадовића исклесани између прозорских лукова, и данас красе део школе.

Испред школе ученике дочекује спомен-биста краљу Петру Првом.

У клупама ове старе даме, седела су знамените личности срске културе, уметности, спорта. Имена попут Стевана Мокрањца, Моше Пијаде, Владете Јеротића, само су нека од бројних која су је учинила једном од најугледнијих у Србији.

Не треба занемарити ни чињеницу да је управо у њеним просторијама, Иван Мештровић извајао тријумфални споменик „Победник“, који краси београдску тврђаву Калемегдан.

Двориште школе на Косанчићевом венцу чува успомену и на прву одиграну кошаркашку утакмицу у Београду.

Мрежице је затресла лопта, коју је у Србију донео изасланик Црвеног крста, Вилијам Вајленд, како би деци која су преживела Први светски рат излечио трауме.

Управо у овој школи, учитељ Стеван Тодоровић, увео је и први час физичког васпитања у Србији.

Најстарија кућа знања, заслужено је проглашена спомником културе 1965. године.

Ушушкана између црквених звона и највећег београдског парка, јединственом архитектуром, чува успомену на друштвене и културне прилике с почетка 20. века.

И баш као што је говорио Доситеј Обрадовић: „Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце“ – ова школа из својих клупа, више од три века, изводи генерације оних који негују наслеђене вредности.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.