Почетна » Геоаналитика » Опасност од сукоба и нуклеарне ескалације расте

Опасност од сукоба и нуклеарне ескалације расте

Највећим вежбама од Хладног рата НАТО покушава да преклопи критични период за Кијев кад би могао да пукне фронт украјинске војске, а истовремено под фирмом тих маневара Алијанса држи повећани број војника близу руских граница што ствара опасност од инцидената, па и могућег сукоба, упозоравају саговорници Спутњика.
Вежбе „Поуздани бранилац“ стартовале су крајем јануара, а трајаће до 31. маја. Учествује више од 90.000 војника, више од 50 бродова, од носача авиона до разарача, преко 80 летелица, као и неких 1100 борбених возила, укључујући 133 тенка. Алијанса напомиње да ће се на више локација разрађивати нови одбрамбени планови како би се показало да НАТО може да води и одржи комплексне операције током више месеци на територији од више хиљада километара, од крајњег Севера, до Централне и Источне Европе.

НАТО губи у Украјини

Испрва су говорили да ће маневри трајати до краја марта, а затим су померили до краја маја, подсећа уредник портала Факти Ђуро Билбија, који сматра да су у праву поједини западни медији кад кажу да Алијанса увежбава почетну фазу трећег светског рата, а да је противник – Русија.
„Та вежба реално коинцидира са проблемима који нарастају на Западу, од немачких и француских фармера, до тога да губе у Украјини – не само Украјинци, јер је сваки губитак украјинске армије истовремено и губитак НАТО. Они су досадашње фазе битке за Украјину и у Украјини изгубили, и стратешки , и на терену“, каже за Спутњик овај новинар.
Како напомиње, тиме се истовремено под фирмом вежби држе трупе у приправности током предстојећа два, како је процењено, критична месеца за Украјинце. Билбија ипак сматра да се Американци и НАТО неће усудити да отворе никакав свој фронт против Русије пре свега због руског суперсоничног оружја које брже стиже до Лос Анђелеса и Вашингтона него што америчке ракете могу да стигну до Москве и Владивостока.
„И то њих плаши. Осим тога, они нису спремни да ратују, нити је иједна земаља чланица спремна за озбиљан рат“, констатује наш саговорник..

Повећан ризик од инцидената

Пензионисани генерал Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, оцењује дотле да су оправдана упозорења из Москве да овако широке вежбе Алијансе повећавају ризик од инцидената и дестабилизују регион.
„Није ту питање толико бројно стање које ангажује НАТО – и 90.000 војника нису неке снаге, већи је проблем што ће бити ангажовани високо софистицирани борбени системи на мору и у ваздуху. Сусрет тих борбених платформи у неком моменту може добити несрећни, негативан ток догађаја који може резултирати сукобом. Мислим на Балтик и на друге додирне линије, црноморски регион, део Украјине, Белорусије, Пољске , пуно је тачака где се може изазвати конфликт“, каже Ковач.
По његовом мишљењу, НАТО се генерално суочава са промашеном стратегијом од Хладног рата до данас, а проигравао је велики број сценарија како даље наступати према Русији.
„Кад су уочили да је то респектабилна војна сила онда су отворено улагали све што су могли у Украјину. Сви њихови претходни сценарији говорили су да НАТО нема довољно војника да ратује на копну иако би имао и морнарице и ваздухоплова али нема војске која ће запосести тај простор. Извесно је да НАТО сад покушава паралелно да поклопи ово време кад се очекује могућа дестабилизација фронта и пуцање украјинског фронта на више тачка уз извођење праве руске офанзиве“, предвиђа Ковач.
Он не искључује опцију да, кад дође до пуцања фронта, део НАТО земаља буде укључен као хитна помоћ да би се инсценирао сукоб који би у крајњем исходу био увод у некакве преговоре Запада и Русије.
„То је стратешка опасност, а можда и опција Америке да на тај начин кроз европске савезнике присили Русију да преговара и да се тако купи неко оперативно стратешко време за ревитализацију украјинских оружаних снага, производњу оружја и муниције и свега онога што НАТО земље досад нису успеле да надокнаде за потребе украјинских оружаних снага. Сценарија је више, али мислим да Америка није спремна да своје снаге које сад бораве на истоку Европе укључи у неке копнене операције“, сматра генерал.

Плашење “руским медведом” – димна завеса

Поводом изјава више западних генерала, од Роба Бауера, шефа војног комитета НАТО, до начелника Генералштаба британске војске генерала Патрика Сандерса и бившег команданта трупа САД у Европи Бена Хоџиса, да се треба припремити за потенцијални рат с Русијом у наредне две деценије саговорници Спутњика истичу да је плашење Русијом већ опробани метод на Западу.
Иза те димне завесе они покушавају да подстакну своју капиталистичку привреду, а истовремено, каже Билбија, у разним западним друштвима у току је милитаризација и зато је “руска опасност” јако згодна.
Чувена парола „Руси долазе“, „Руски медвед иде ка нама“ појавило се 1924. у Британији из кухиње торијеваца, подсећа он уз опаску да је реч о сложеним, срачунатим операцијама које су намењене тамошњој јавности и манипулацијама у функцији бизниса, лобистичких група, наоружавања, плашења.
Ковач додаје да нико с поуздањем не може рећи да ли ће многе регионалне институције и организације уопште опстати, пре свега ЕУ и НАТО:
„То у многоме зависи од завршетка украјинске кризе и од овог сценарија зависе сви наредни. Како се време удаљава у геостратешком контексту, на 5-10 година смањује се поузданост предвиђања. Реални индикатори показују да људи на Западу нису спремни да гину за нечије промашене политичке одлуке.“
Наш саговорник напомиње да је и Украјина у међувремену „истопила своју демографску супстанцу“ и да дуго неће моћи да учествује у евентуалним пројектованим западним ратовима.
„Како је то Америка пројектовала, остају земље Централне и Источне Европе да оне буду окосница те војне силе за евентуални сукоб с Русијом. Наравно, легитимно је да Русија неће давати конвенционални одговор за такво гомилање НАТО снага“, скреће пажњу Ковач.
За Билбију је кључна чињеница да се Запад сада суочава с другачијом Русијом, с каквом није имао посла која је у много чему надмоћнија од њега:
„На Западу су после четврт века инфериорни на плану наоружања које би играло пресудну улогу у евентуалном сукобу с Русијом а то је нуклеарна тријада и хиперсонично оружје. Запад је у заостатку у обе те области. По проценама стручњака, кажу да им за хиперсонично оружје треба 5-10 година да стигну Русију а дотле ће се све ово око Украјине разрешити, и то по свој прилици не онако како њима одговара.“

Извор: Спутњик

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.