Почетна » Друштво » На шта су све деца спремна због Тик-ток изазова

Опасности на Тик-току

На шта су све деца спремна због Тик-ток изазова

Тик-ток, једна од најпопуларнијих апликација на свету се све чешће се везује за бројне инциденте, па чак и трагедије које укључују децу. Борба за лајкове и прегледе временом је постала озбиљнија, а последњи инцидент се догодио почетком месеца у Новом Саду, недалеко од једне основне школе.

Наиме, како Јуроњуз незванично сазнаје, деца су након што би бацила неки ситан предмет на коловоз истрчавала испред аутомобила који је ишао у њиховом правцу. Изговор за то је био да желе да дохвате бачени предмет. Надлежни су обавештени о свему, истрага је у току, а како се сумња, реч је о још једном изазову на друштвеној мрежи Тик-ток.

Међутим, ово је само један у низу инцидената који се везује за ову друштвену мрежу. Током лета, у нашу земљу је стигао нови тренд „Car spotting”, који подразумева да младићи трче, фотографишу се, а потом и излећу пред скупоцене аутомобиле у покрету зарад што бољег снимка.

Зашто деца изводе изазове на Тик-току

Едукатор за сајбер криминал Катарина Јонев Ћирковић у разговору за Јуроњуз каже да неконтролисана употреба Интернета и друштвених мрежа, деци не може ништа добро да донесе, а родитељи често нису ни свесни у шта се упуштају и чему излажу децу. Често не знају, каже она, ни које су последице објављеног садржаја.
„Потребно је да научимо децу како да препознају Тик-ток изазове и да не буду спремни да плате сваку цену зарад популарности. Зашто не учинимо све што можемо, да смањимо дигитално насиље које је толико присутно, јер га је сваки трећи ученик доживео управо на Тик-току“, сматра Јонев Ћирковић.

На питање шта децу мотивише да се упусте у такве игре, Јонев Ћираковић наводи да она пре свега немају развијено критичко размишљање, већ само жељу да буду примећени и прихваћени. „Деца воле ове изазове, јер у свим тим вратоломијама које чине она виде и код својих узора, али уједно желе и да пробију своје границе и да виде докле могу да иду. Она заправо нису свесна у коју опасност се на тај начин упуштају.

Такође, мисле да ће бити популарнији у друштву уколико буду запажени да су направили неки екстремни изазов. Међутим, заправо нису свесни да када се одазову неком непримереном изазову могу да угрозе своје здравље или здравље неког ко је са њима“, каже Јонев Ћираковић и указује на то да ситуација није само код нас алармантна, већ и да у свету постоји известан број забележених смртних случајева управо због изазова на Тик-току.

Како заштитити децу од опасности са Тик-тока

Јонев Ћирковић каже да су праћење и контрола кључни у свему па и у боравку деце на друштвеним мрежама.
„Контрола и разговор су кључни. Родитељи треба да се фокусирају на то како да децу васпитају, како да разговарају са њима. Она су заслепљена мониторима и не размишљају. Ја сам их на неким својим радионицама питала да ли би пристали на неки изазов који подразумева да прескоче одједном пет степеника а да су свесни да могу да поломе ногу. Већина ми је рекла да им није ни на памет пало да би могли да се повреде. Дакле, кључно је да ми као одрасли будемо свесни, па да онда ту свест преносимо на њих“, закључила је Јонев Ћирковић.

Извор: Euronews Srbija

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.