Почетна » Наука » Летећи аутомобили полетели из Словачке

Летећи аутомобили полетели из Словачке

Од Џејмса Бонда, преко Блејд ранера и Повратка у будућност, до Петог елемента и Харија Потера, летећи аутомобили су годинама постојали само у блокбастерима научне фантастике. Полако али сигурно, они постају стварност, са неколико фирми које се надмећу да буду прве које ће лансирати комерцијално летеће возило.

Једна од тих фирми је словачка компанија KleinVision, са својим AirCar-ом. Футуристичко возило описано је као „први сертификовани летећи аутомобил на свету” и већ је добио сертификат за летење у Словачкој након што је завршио више од 200 полетања и слетања током 70 сати ригорозног тестирања лета према стандардима Европске агенције за безбедност ваздухопловства (EASA).

Ово возило може да се трансформише из друмског возила у авион, за мање од три минута и тако омогућити корисницима да уживају у флексибилности путовања по земљи и у ваздуху.

Технологија која стоји иза AirCar-а сада је за непознати износ продата кинеској фирми Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, за коју KleinVision тврди да ће „убрзати напредак ка масовној производњи летећих аутомобила на тржишту”.

Овај лиценцни уговор даје кинеској компанији ексклузивна права на производњу и дистрибуцију летећих аутомобила користећи технологију KleinVision-а унутар “специфичног” – још увек неоткривеног – географског региона. Hebei Jianxin Flying Car Technology Company има свој аеродром и школу летења, што указује на озбиљне намере да постане кључни играч у индустрији летећих аутомобила.

Спецификације летећег AirCar-а укључују:

Мотор: Прототип 1 има мотор са фиксним пропелером од 160 коњских снага, али Прототип 2 ће бити опремљен мотором од 300 коњских снага.

Максимална брзина: од 160 до 300 километара на сат

Домет: 1.000 километара

Максимална висина лета: 2,5 километра

Очекује се да ће AirCar бити доступан за продају већ 2025. године, са ценом од око 235.000 фунти. Ово би могло значити да ће летећи аутомобили ускоро постати доступнији широј јавности, што би могло револуционисати начин на који размишљамо о будућим путовањима и мобилности.

Извор: Политика Магазин

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.