Почетна » Спорт » Легендарни фудбалер 1999. дрес заменио униформом и стао на браник отаџбине

Владан Лукић раскинуо позамашан уговор како би се вратио у Србију за време бомбардовања

Легендарни фудбалер 1999. дрес заменио униформом и стао на браник отаџбине

Легендарни фудбалер Црвене Звезде, репрезентативац Југославије и један од највећих талената своје генерације Владан Лукић био је 1999. године на бранику отаџбине.

Након борбе са спортским повредама и освајања титуле европског и светског шампиона са Црвеном звездом 1991. године, Лукића је каријера водила у шпански Атлетико Мадрид, Марбељу, швајцарски Сион итд.

1997. године прешао је у француски Мец у ком је заблистао као у време док је важио за једног од највећих европских талената. Међутим, чим је 24. марта 1999. године НАТО пакт напао некадашњу СР Југославију, Владан је раскинуо позамашни уговор у француском великану Мецу, вратио се у свој родни Сопот и, обукао униформу и отишао на фронт.

Тим потезом Лукић је практично угасио своју велику фудбалску каријеру у врхунском клубу и једној од најјачих европских лига.

Владан Лукић
Владан Лукић

Владан Лукић, рођен 16. фебруара 1970. у Сопоту, је бивши фудбалер и репрезентативац Југославије. Своју каријеру започео је као омладинац у ФК Црвена звезда, где је и дебитовао за први тим са непуних седамнаест година почетком 1986. године. У том периоду, Црвена звезда је била дом великим фудбалским именима попут Стојковића, Цветковића и Мусемића.

Лукић је за Црвену звезду одиграо 76 првенствених утакмица и постигао 31 гол, а био је и део историјске генерације која је освојила европски и светски куп у Барију и Токију. Након седам сезона у Црвеној звезди, Лукић је наставио каријеру у иностранству, играјући за клубове попут Атлетико Мадрида, Војводине, ОФК Београда, швајцарског Сиона и француског Меца. Своју активну фудбалску каријеру завршио је у Грчкој, играјући за Панилијакос 2000. године. После повлачења са терена, Лукић је остао у фудбалу, прво као председник ФК Црвена звезда од 2009. до краја 2012. године, а затим и као директор ФК Сопот од 2013. године.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.