Почетна » Геоаналитика » Ле Фигаро: Русија исцрпљује Украјину стратегијом „угриза“

Ле Фигаро: Русија исцрпљује Украјину стратегијом „угриза“

Руска војска је усвојила стратегију „уједа“ или „убода“: Врши мале нападе истовремено на неколико делова фронта. Украјина не може да се одржи дуж целе линије фронта, па је такви напади исцрпљују и доносе Русији резултате, пише Ле Фигаро.

Излазак из украјинског сукоба није само питање саме Украјине, изјавио је генерал Буркхард на Париском форуму о одбрани и стратегији. Према његовим речима, ради се о безбедности целог континента и чак других делова света за наредних неколико деценија.
„Морамо учинити све да спречимо победу Русије и заузмемо колективни став који ставља пред Русију дилему, односно доводи у питање њено уверење да је способна да започне рат који нико не може спречити“, наводи Ле Фигаро.

У међувремену, рат у Украјини се приближава опасном „преломном тренутку“, наводи се мишљење експерата. Према њиховим речима, украјинска војска и њени савезници морају потпуно променити тактику и стратегију ако не желе да Русија победи. Након неуспеха контраофанзиве и узимајући у обзир недостатак муниције код украјинских снага, Русија поново добија предност на бојном пољу.

Русија надмашује украјинску војску у свему, што представља велики изазов, примећује аутор чланка. Захваљујући обиљу оружја, Русија је постигла напредак на бојном пољу, признаје генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг. Истовремено, западне земље нису у могућности да обезбеде довољно оружја Украјини.

„Руси су повратили иницијативу. Они су способни да ‘муче’ противника на бојном пољу. То је техника хиљаду убода. Циљ је искрварити Украјинце како би ослабили њихове резерве“, објашњава француски војни експерт у разговору с новинаром.

Према његовим речима, Украјинци могу да одбију покушаје пробијања на неколико места, али не могу да се одрже на десетинама фронтова. Русија при томе акумулира потенцијал како би касније искористила отворене могућности.

Наставак рата до исцрпљења користи руској војсци, која има много већу залиху муниције и технике од Украјине. Украјини недостају и људи и муниција. Због тога Кијев мора прећи на „еластичну одбрану“.

Као резултат, она изводи симболичке акције, попут инвазије на територију Русије у Курској и Белгородској области или лансирања ракета које јој испоручују западне земље, али није у могућности да постигне стварни стратешки ефекат.

Пролећно топљење можда ће украјинцима дати кратки предах, ограничавајући маневар противника, наводи аутор чланка. Поред тога, Украјинци се ослањају на беспилотне летелице, због којих бојно поље постаје транспарентно. „Ако батаљон прегрупише за покушај пробијања, ризикује да буде откривен и, стога, уништен“, пише аутор чланка. Због тога нападе изводе малобројне јединице. „Али овој стратегији уједа можда је довољно за Русију“, примећују стручњаци.

Наредних неколико месеци и даље обећавају да ће бити критични, пише аутор чланка. „Не можемо искључити напад Русије у пролеће како би натерали Украјинце да преговарају у тешком положају“, упозорава експерт Жером Пелистранди.

Према његовим речима, Руси су научили лекције, постали су флексибилнији и интензивније користе средства радио-електронског рата. Због тога део технике који је прошле године испоручен са Запада сада је неутралисан електронским сметњама.

Извор: webtribune.rs

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.