Свињски врат са коском се у Чачку може купити за око 500 динара по килограму, пилеће груди са коском су око 400, а батак и карабатак 320. За по 100 динара од видовца су јефтинији и кило ћевапа и свињски бут. На Зеленој пијаци у Чачку килограм пасуља кошта 700 динара и његова продаја не заостаје за другим врстама ове исте намирнице које су упола јефтиније. Махунарки аутохтоних сорти видовац и бисер протеклих дана су премашиле и цене меса у касапницама и маркетима. Будући да је у току божићни пост, када на трпезама доминира риба, и она је јефтинија од ове две врсте пасуља.
У зависности од трговине и обраде, свињски врат са коском се у Чачку може купити за око 500 динара по килограму, пилеће груди са коском су око 400, а батак и карабатак 320. За по 100 динара од видовца су јефтинији и кило ћевапа и свињски бут. Видовац и бисер убрани са ораница у Пријевору и Заблаћу немају ни карактеристике чаробног пасуља. Једино што их издваја од осталих с далеко нижом ценом је што су врста којој прети изумирање. Трговци кажу да је то још једина домаћа роба, па им зато и цена предњачи у односу на све друге који стижу из увоза.
– Реч је о домаћем пасуљу сорте видовац и он заиста кошта 700 динара. Скуп је зато што га не карактерише велика родност, а и иначе га нема много у понуди. Притом, он и још неколико врста једине нису из увоза, већ са домаћих њива. Постоје још две сорте, бисер и шаренац, које карактерише ситније зрно у односу на хибриде. Они који ове намирнице троше на цену се не жале – хвали своју робу Зоран, један од трговаца на Зеленој пијаци, на чијој тезги смо затекли пасуљ по овој цени.
Пасуљ се на чачанским пијацама ових дана продаје више но иначе, јер је у време поста он једна од главних намирница на свакој трпези. Продавци на Зеленој пијаци кажу да ово махунасто поврће на тезге и у рафове стиже из увоза и да је на тек понекој пијачној тезги могуће наћи пасуљ из домаћих засада. – Одавно тетовац није из Тетова, ни градиштанац из Градишта. Готово све врсте пасуља које данас имате на пијацама стижу из увоза, тачније из Киргизије. Цене тих увозних врста се крећу од 300 до 450 динара по килограму, а поред њих ћете видети исписане називе тетовац, градиштанац, шарени… али ниједан није са наших њива. Тек понегде се могу наћи домаће сорте бисер, видовац и шарени пасуљ шаренац од домаћих произвођача, од којих је најбоље лично куповати по препоруци – кажу трговци.
Искуство трговаца говори да постоји период године када су ове аутохтоне сорте и скупље него што су сада.
Одувек су домаће сорте пасуља најскупље у пролеће, у време сетве. Разлог томе је што многи који желе да подигну своје засаде траже аутохтоне сорте, када су ионако мале количине већ на измаку.
Међутим, пасуљ није једина животна намирница која на нашем поднебљу има идеалне услове за гајење, а годинама нам стиже из иностранства.
– Када на пијацама видите језгро ораха које кошта 500 или 600 динара по килограму, знајте да је тај орах из увоза, из Украјине. Домаћи се не може наћи испод 1.000. Бели лук је из Кине, али стиже и са других страна и њега је могуће наћи од 500 до 600 динара за килограм. Међутим, домаћи је до два пута скупљи, без обзира на то што је неугледнији и ситнији од увозног – кажу продавци.