Почетна » Економија » Дуг САД је достигао 100.000 долара по глави становника

Насим Талеб је амерички дуг метафорички упоредио са "Белим лабудом"

Дуг САД је достигао 100.000 долара по глави становника

  Растућа гомила америчког дуга слична је „спирали смрти“ из које би само „чудо“ могло да извуче земљу, рекао је економиста и аутор „Црног лабуда“ Насим Николас Талеб на пословном догађају у понедељак, а цитира Блумберг.

Талеб је све већи терет америчког дуга дефинисао као „Бели лабуд“, што значи ризични догађај који је веома предвидив и вероватнији од догађаја „Црног лабуда“(метафора која описује догађај који долази као потпуно изненађење). „Све док имате Конгрес који наставља да продужава лимит дуга и склапа послове јер се плаше последица поступања исправних ствари, то је политичка структура политичког система, на крају ћете имати спиралу дуга“, рекао је Талеб. „А спирала дуга је као спирала смрти.“

Раније ове недеље, министарка финансија САД Џенет Илен рекла је да апсолутни ниво америчког јавног дуга изгледа као „застрашујућа бројка“. Савезни дуг америчке владе премашио је 34 билиона долара по први пут у историји крајем децембра. Сада износи око 102.000 долара за просечну трочлану америчку породицу. Само у 2023. порастао је за више од 4 билиона долара.

Према Талебу, бившем трејдеру (мешетару) који је најпознатији по објављивању неколико бестселера о економији, бели лабудови укључују и амерички дефицит и америчку економију која је постала подложнија шоковима него претходних година. Он је такву рањивост назвао одликом глобализације, јер проблеми у једном региону могу да рикошетирају широм света.

На питање како би се могла одиграти америчка „спирала дуга“, Талеб је рекао: „треба нам нешто да дође споља, или можда неко чудо“, додајући да га то чини „некако суморним у вези са читавим политичким системом у западни свет“.

Foto: Avilov. A / Ekonomista i autor bestselera „Crni labud“ Nasim Taleb

Да ли инвестирање у обвезнице постаје ризично?

Америчка влада воли своје обвезнице, а воле их и инвеститори. Државне обвезнице САД су једна од најпопуларнијих инвестиција на планети. Разлог? Сигурност. Сматра се да су државне обвезнице САД изузетно безбедне. Понекад се чак називају неризичном имовином.

А та сигурност би могла бити доведена у питање ако амерички дуг буде много већи, рекао је економиста Рајан. Људи би могли почети да мисле: „Вау, САД дугују много новца. Да ли ће моћи да врате све ово? Ако им позајмим новац, да ли ће моћи да ми врате?’“ Ако се то догоди у великим размерама, тај принос на десетогодишње Т- записе (10-годишњи Т-запис је заправо десетогодишњи зајам који инвеститори дају савезној влади) о коме се говори  да ће почети да расте и расте. То су инвеститори који траже веће камате за куповину америчких обвезница и позајмљивање владиног новца. А то би могао бити тренутак када наше 2 милијарде долара дневно у плаћању камата брзо порасту, рекао је Рајан.

Foto: Logično / Američki javni dug

Како оволики дуг утиче на економију САД?

Чини се да државни дуг тренутно не представља тежину за америчку економију, јер су инвеститори вољни да позајме новац савезној влади. Ово позајмљивање омогућава влади да настави да троши на програме без повећања пореза.

Али пут дуга у наредним деценијама могао би да угрози националну безбедност и главне програме, укључујући социјално и здравствено осигурање, који су постали најистакнутији покретачи предвиђене државне потрошње у наредних неколико деценија.

Дисфункција владе, као што је још један обрачун лимита дуга, такође може представљати финансијски ризик ако инвеститори брину о спремности законодаваца да отплате дуг САД.

Страни купци америчког дуга — попут Кине, Јапана, Јужне Кореје и европских нација — већ су смањили своја држања државних записа. Анализа „Фондације Петерсон“ наводи да су страни амерички дугови достигли врхунац од 49 процената 2011. године, али су пали на 30 процената до краја 2022. године. „Гледајући унапред, дуг ће наставити да расте јер Министарство финансија очекује да ће позајмити још скоро трилион долара до краја марта“, рекао је извршни директор Петерсон фондације Мајкл Петерсон. „Додавање трилиона за трилионом дуга, из године у годину, требало би да буде црвени знак упозорења сваком креатору политике коме је стало до будућности наше земље.

Дуг је једнак око 100.000 долара по особи у САД

То звучи много, али изгледа да та сума до сада није угрозила економски раст САД. Уместо тога, ризик је дугорочан ако дуг настави да расте до неутврђених нивоа. Веће оптерећење дуга могло да изврши притисак на инфлацију и да изазове да каматне стопе остану повишене, што би такође могло повећати трошкове отплате националног дуга. И како се изазов дуга развија током времена, избори могу постати озбиљнији јер трошкови социјалног и зравственог осигурања, све више надмашују пореске приходе.

Када би се то могло претворити у још страшнију ситуацију, може се нагађати, каже Шаи Акабас, директор економске политике у Центру за двопартијску политику, „али ако и када се то догоди, то би могло значити веома значајне последице које се дешавају веома брзо. „То би могло значити скокове каматних стопа, могло би значити рецесију која доводи до много веће незапослености. То би могло довести до још једног напада инфлације или чудног дешавања са потрошачким ценама — од којих су неке ствари које смо искусили само у последњих неколико година“, рекао је он.

Извор: Bloomberg, RT.com, marketplace.com, АP. news.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.