Почетна » Наука » Број оболелих од карцинома у свету ће порасти на 35 милиона годишње до 2050.

Прогнозе IARC-a су забрињавајуће

Број оболелих од карцинома у свету ће порасти на 35 милиона годишње до 2050.

  Глобални број случајева карцинома ће порасти на 35 милиона до 2050. године, предвиђа агенција Светске здравствене организације (СЗО) за канцер – повећање од 77% у односу на бројке објављене 2022. године.

Предиктивни подаци, које је у четвртак објавила Међународна агенција СЗО за истраживање рака (IARC), наводе употребу дувана и алкохола, као и гојазност и лош квалитет ваздуха, као примарне факторе који утичу на очекивани пораст случајева до 2050. године.

Једна од пет особа може развити рак током живота

„Преко 35 милиона нових случајева рака предвиђа се 2050. године“, наводи се у саопштењу IARC-a-а на својој веб страници, додајући да је овај број 77 одсто већи од 20 милиона дијагностикованих 2022. године. Двогодишњи извештај IARC-а, који се заснива на подацима из 185 земаља и 36 различитих врста рака, такође каже да је у свету 2022. године било око 9,7 милиона смртних случајева од ове болести.

Отприлике једна од пет особа може очекивати да ће развити рак током живота, додаје се, при чему један од девет мушкараца умире од ове болести у поређењу са отприлике једном од 12 жена.

Дијагнозе се могу разликовати од тога где оболели живе

Подаци IARC-а такође наводе да се дијагнозе могу значајно разликовати у зависности од тога где оболели људи живе. „Један од највећих изазова које видимо је да ће пропорционално повећање оптерећења карциномом бити најупечатљивије у земљама са нижим приходима и нижим људским развојем“, рекао је за Ал Џазиру у четвртак Фреди Бреј из агенције, додајући да су многе од ових земаља „тренутно лоше опремљене да се заиста изборе са проблемом рака“.

Подаци су такође показали да је рак плућа најчешћа варијанта болести код мушкараца, док је код жена рак дојке у највећем броју случајева.

IARC је такође рекао да промене у начину живота могу утицати на дијагнозу рака, при чему колоректални карцином – трећи најчешћи тип рака и други највећи убица – примећује пораст изазван факторима као што су дуван, алкохол и гојазност. Иако постоји више од 100 различитих врста рака, пет најчешћих заједно чине око 50% свих случајева.

Kолико је стање алармантно у Србији?

Тренутно, 9,2 милиона људи умире од рака широм света сваке године, од чега 4 милиона људи умре прерано (старости од 30 до 69 година). Сваке године у Србији се дијагностикује преко 40.000 нових случајева рака и више од 20.000 особа умре од малигних болести.

Током последње деценије бележи се пораст броја оболелих од рака у Србији.
Мушкарци у нашој средини највише оболевају од рака плућа, дебелог црева, простате, мокраћне бешике и желудца.

Код жена малигни процес се најчешће локализује на дојци, дебелом цреву, плућима, грлићу материце, телу материце и панкреасу.

Foto: Batut

Карцином је излечив

Код нас се ретко прича о овим стварима док се не догоди некоме ко нам је близак, нажалост, као да окрећемо главу од спречавања броја оболелих од ове опаке болести, а стање је итекако алармантно. Људи имају моћ да предузму различите активности и покрену акције како би се смањио утицај који канцер има на појединце, породице и заједнице.

Како наводе у Батуту, чак 40 одсто малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Уколико до болести ипак дође, њен исход је могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.

Извор: RT.com, World Health Organization, adavinic.com, BBC na srpskom

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.