Почетна » Друштво » Била је само дете: На данашњи дан НАТО је убио Милицу Ракић

Симбол страдања деце

Била је само дете: На данашњи дан НАТО је убио Милицу Ракић

На данашњи дан пре 25 година од НАТО бомби погинула је трогодишња Милица Ракић.

Те кобне вечери, 17. априла 1999, око 21 сат звук сирена запарао је небо над Београдом, што је значило само једно – почиње ваздушна опасност! Девојчица је погинула од гелера у кући у Батајници.

Мала Милица спремала се за спавање, мајка је ставила на ношу и отишла у собу да јој припреми кревет за спавање.

Уместо у кревет, отишла је заувек

Уместо одласка у кревет, мала Милица отишла је заувијек… Ракета погађа кућу породице Ракић, а гелери ломе стакло од купатила у коме је сједила Милица. Врата на купатилу су била отворена. Зачула се јака детонација, стакла су попуцала, плочице и фасада, све се разлетело.

Како је раније испричао Жарко, тата страдале ђевојчице, он је утрчао у купатило. Дете му је лежало мртво на поду, око ње је било препуно крви, али надао се да је Милица и даље жива.

Узео ју је у руке, сјурио низ степенице, однио је у ауто и превезао у болницу, али тамо су могли само да констатују смрт.

Споменик Милици Ракић
Споменик Милици Ракић

„Мама ће ме родити поново“

Споменик Милици Ракић постављен је у Ташмајданском парку у Београду.

Малену Милицу Ракић, која је рођена 9. јануара 1996. године, кроз стихове од незаборава отео је Добрица Ерић песмом „Чико ја тебе гледам са неба“ у којој својим убицама поручује: „Да ти кажем још само ово. Па иди и заборави ме. Мама ће да ме роди поново. И даће ми још лепше име!“.

Споменик Милици Ракић
Споменик Милици Ракић

Становници Србије никако не могу нити ће икада избрисати из сјећања 24. март 1999. године, када је НАТО агресија почела, нити 78 дана бомбардовања, а заувијек ће у сјећању остати и мала Милица.

Процјењује се да је током НАТО бомбардовања страдало између 1.200 и 4.000 људи, а трогодишња девојчица Милица Ракић постала је вечити симбол страдања невиних жртава.

Вест о смрти мале девојчице Милице потресла је читав народ, бол не јењава ни после више од 20 година. Родитељи мале девојчице снагу су нашли у старијем сину Алекси и ћерки коју су добили након Миличине смрти.

Милица би данас имала 28 година…

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.