Почетна » Слободна зона » Хоће ли Кока-Кола вратити прави шећер у своја пића: Трамп тврди да хоће, али…

Из компаније дипломатски одговор

Хоће ли Кока-Кола вратити прави шећер у своја пића: Трамп тврди да хоће, али…

Председник САД Доналд Трамп тврдио је да је постигао договор са компанијом Кока-Кола да замени кукурузни сируп шећером од трске у америчкој верзији популарног пића. Компанија је одговорила дипломатски, али стручњаци упозоравају да би таква промена могла имати озбиљне економске и политичке последице.

На свом налогу на платформи Truth Social, Трамп је 16. јула објавио да је разговарао са представницима Кока-Коле и да су се „сагласили да у америчку Кока-Колу врате прави шећер од трске уместо кукурузног сирупа“.

Ова објава одмах је изазвала буру реакција у медијима, јавности и индустрији, с обзиром на потенцијалне последице таквог потеза.

Дан касније, Кока-Кола је дала изјаву за више америчких медија наводећи да „редовно развија иновације за потрошаче широм света“, али да не постоји најава о трајној промени заслађивача у стандардној америчкој Кока-Коли.

Касније су додатно појаснили да ће „потрошачи имати могућност избора“, алудирајући на ограничене серије напитака са шећером од трске, али да high-fructose corn syrup (HFCS) остаје основни састојак због логистичких, економских и регулаторних разлога.

Највећи противници Трампове објаве нису дошли из саме Кока-Коле, већ из индустрије кукуруза. Corn Refiners Association, национална организација која заступа произвођаче HFCS-а, издала је саопштење упозоравајући да би овакав потез могао угрозити десетине хиљада радних места у САД.

Потпуно избацивање HFCS-а из Кока-Коле повећало би трошкове компаније за око 619 милиона долара годишње. Шећер од трске је скупљи, захтевнији за транспорт и зависи од увоза, јер САД не производе довољне количине.

Нутриционисти такође подсећају да разлика између шећера од трске и кукурузног сирупа није значајна по питању здравља. Оба су висококалорични заслађивачи са сличним ефектима на метаболизам.

Неки аналитичари сугеришу да је Трампов потез више политички перформанс него конкретна економска иницијатива. Спекулише се да би оваква реторика могла бити повезана са подршком шећерних магната из Флориде, попут Хосеа Фањула, дугогодишњег републиканског донатора.

У тренутку када се у медијима појачано говори о Трамповим везама са случајем Џефрија Епстина, његов покушај да доминира економским најавама о променама многи тумаче као класично скретање пажње.

Тајни рецепт Кока-Коле

Рецепт за Кока-Колу је деценијама обавијен велом мистерије и познат као једна од најчувенијих пословних тајни на свету. Оригинално формулисан 1886. године од стране фармацеута Џона С. Пембертона, састојао се од екстракта кокијиних листова и ораховог плода „кола нут“, по чему је пиће и добило име.

Данашња формула, позната као „Формула 7X“, наводно садржи специфичну мешавину арома које укључују уља поморанџе, цимета, лимуна и мушкатног орашчића. Иако је рецепт више пута мењан, база и даље укључује шећер (или HFCS у САД), кофеин, карамел за боју и тајни ароматични микс.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.