Почетна » Геоаналитика » Глобална хегемонија или расипништво: Шта стоји иза огромног војног буџета САД?

Ко плаћа цену глобалне доминације?

Глобална хегемонија или расипништво: Шта стоји иза огромног војног буџета САД?

Војни буџет Сједињених Америчких Држава, процењен на невероватних 853 милијарде долара за 2023. годину, надмашује војне издатке других земаља.

Заправо, он премашује комбиновану војну потрошњу наредних десет земаља, укључујући Русију и Кину. Ова огромна финансијска посвећеност поставља кључна питања о расподели ресурса и њеним импликацијама за националну безбедност.

Расподела војне потрошње

Значајан део буџета, отприлике 352 милијарде долара, одвојен је за операције и одржавање (O&M). Ова категорија обухвата широк спектар трошкова неопходних за функционисање Министарства одбране, укључујући транспорт, гориво, административне трошкове и здравствену заштиту за активно војно особље.

Амерички војници
Foto: Brookings Institution

Овај износ надмашује целу економију Португала. O&M такође покрива напоре на чишћењу околине од војних активности, операције помоћи у катастрофама и чак обезбеђење међународних догађаја.

Трошкови особља

Трошкови војног особља чине још један значајан део буџета, укупно око 172 милијарде долара. Ова средства подржавају плате, бенефиције и здравствену заштиту за преко 3,4 милиона припадника службе и цивилних запослених.

Пентагон је један од највећих послодаваца на глобалном нивоу, улажући значајна средства у стратегије регрутовања и задржавања талената у кључним областима као што је вештачка интелигенција.

Истраживање и развој (R&D)

Пентагон издваја око 140 милијарди долара за истраживање и развој, с циљем одржавања технолошке надмоћности на бојном пољу. Ово улагање подржава пројекте који се крећу од напредних оружаних система до примене вештачке интелигенције у војним операцијама. Историјски гледано, многе технологије развијене кроз војни R&D прешле су у цивилну употребу, укључујући GPS и интернет.

Набавка војне опреме

Набавка представља још један велики трошак, са 167 милијарди долара намењених за куповину војне опреме. Ово укључује скупе ставке попут борбених авиона F-35 за које се процењује да ће коштати пореске обвезнике до 2 билиона долара током њиховог животног века и различите ракетне системе чија је цена око 1,6 милиона долара по комаду.

Lockheed Martin F35
Foto: Tango Six / Lockheed Martin F35

Процес набавке често одражава недостатак конкуренције међу војним добављачима, што доводи до надуваних цена.

Забринутости у вези са одговорношћу

Упркос овим огромним издацима, Пентагон се суочава с проблемима одговорности. Шест узастопних година није успео да положи независну ревизију, а извештаји показују да је 61% његове физичке имовине непознато.

Овај недостатак транспарентности изазива забринутост због потенцијалног расипања и неефикасности унутар војног буџета.

Улога војних добављача

Запањујућих 54% војне потрошње, око 466 милијарди долара, одлази приватним војним добављачима попут Lockheed Martin-a и Boeing-а. Током последњих деценија, консолидација у војној индустрији резултирала је доминацијом неколицине компанија у уговорима, стварајући квази-монополску ситуацију која може довести до вртоглавих цена.

 На пример, цена ракете „Stinger“ порасла је са 25.000 на скоро 500.000 долара, далеко надмашујући стопе инфлације.

Ови добављачи често учествују у лобирању како би осигурали додатна средства од законодаваца. Lockheed Martin је, на пример, потрошио милионе на кампањске донације како би осигурао континуирану финансијску подршку од Конгреса.

Глобална хегемонија и војна потрошња

Рационализација иза тако опсежних војних издатака може се пратити до улоге Сједињених Америчких Држава као глобалног хегемона. За разлику од традиционалних војски које су фокусиране искључиво на националну одбрану, америчка војска делује широм света, спроводећи међународне норме и одржавајући контролу над глобалним питањима.

Америчка војска на Косову и Метохији
Foto: Oslobođenje / Američka vojska na Kosovu i Metohiji

 

Ова широка мисија изазива значајне трошкове, али се представља као кључна за националну безбедност.

Комплексности у вези са америчком војном потрошњом одражавају шире теме одговорности, корпоративног утицаја и глобалне стратегије.

Како се дискусије о расподели буџета настављају, кључно је да порески обвезници и креатори политика пажљиво прате где та средства иду и да ли она заиста унапређују националну безбедност или само јачају корпоративне профите науштрб транспарентности и ефикасности.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.