Почетна » Геоаналитика » Напад на Либан: Израел не планира одустати, Арапи збијају редове

Хоће ли се САД укључити директно у сукоб на Блиском истоку

Напад на Либан: Израел не планира одустати, Арапи збијају редове

САД је одлучио да пошаље додатне трупе на Блиски исток у одговору на растуће насиље између Израела и Хезболаха. Напад Израела на Либан повећава ризик од ширег регионалног сукоба. Портпарол Пентагона, генерал-мајор Пат Рајдер, није изнео конкретне детаље о броју војника нити о њиховим задацима. Истакао је да се америчка присутност у региону повећава због растућих тензија.

САД већ има око 40.000 војника распоређених у том делу света. Последње распоређивање укључује носач авионa USS Труман, два разарача и крстарицу, који су испловили из Норфолка у Вирџинији према Медитерану. Уз USS Абрахам Линколн, који је стациониран у Оманском заливу, ове поморске снаге су у приправности у случају даље ескалације сукоба.

Истовремено, Стејт департмент је позвао америчке грађане да напусте Либан. Министар одбране САД-а, Лојд Остин, одржао је разговоре с израелским министром одбране Јоавом Галантом, наводно наглашавајући важност смиривања ситуације и избегавања ширег сукоба. Америчка војна присутност у региону кључна је за одбрану Израела и заштиту интереса САД-а и њихових савезника.

Арапи збијају редове

Ирачки премијер Мохамед Шија ал-Судани позвао је у понедељак на хитан састанак арапских лидера на маргинама Генералне скупштине УН-а након што је Израел појачао своје ударе на Либан.

Ирак “позива и ради на сазивању хитног састанка челника арапских изасланстава. С циељем се преиспитају последице ционистичке (израелске) агресије на наш мирољубиви народ у Либану и да се заједнички ради на заустављању његовог криминалног понашања,” рекао је Судани у изјави.

Израел: Либан ће бити уништен

Израел је јуче у ваздушним нападима убио 356 Либанаца, а рањено још њих 1246. Међу погинулима је 24 деце и 42 жена, као и многи болничари.

“Данас је велики дан који представља значајан врхунац у борби против Хезболаха. На данашњи дан из строја смо избацили десетине хиљада ракета и прецизног стрељива. IDF уништава оно што је Хезболах изградио у периоду од 20 година од другог либанског рата,” рекао је израелски министар одбране Јоав Галант.

Портпарол израелске владе Давид Менсер поручује да стрпљење Израела “није неисцрпно”. Како каже, у задњих годину дана Хезболахови напади однели животе 48 грађана те земље и ранили још 325.

“Ниједна земља не може прихватити безобзирно ракетирање својих градова,” изјавио је Менсер.

Амихај Чикли, израелски министар за дијаспору, се пак одлучио да предложи план за успостављање “тампон зоне, без непријатељског становништва” у јужном Либану. У детаљној објави на X-у, Чикли је описао план и поделио карту либанских градова који би били укључени у зону. Описао је принудно уклањање становништва као “најправеднији начин” са безбедносног, политичког и моралног становишта. Чикли, члан Нетанијахове партије Ликуд, тврди да би Израел “преузео” подручје, тврдећи да Либан тамо “није успео да оствари свој суверенитет.”

Апели Савету безбедности

Његов колега, министар образовања Јоав Киш, пак каже да “нема разлике између Хезболаха и Либана”. “Како се ствари тренутно развијају, Либан ће бити уништен. Кажем вам то отворено… То више неће бити онај Либан каквога познајемо,” обећао је Киш.

Премијер Либана у техничком мандату, Најиб Микати, сложио се с овом проценом. Због тога је позвао Уједињене нације да изврше притисак на Израел “како би зауставили агресију” на његову земљу. Микати је својој влади рекао да Израел планира “уништити либанонска села и градове”. Затражио је интервенцију Савета безбедности УН-а и “утицајних земаља”. Премијер је такође оптужио Израел да спроводи “деструктивни план” и води “рат до истребљења” против Либана. Назвао је вал израелских ваздушних напада “геноцидом у сваком смислу те речи”.

Из Нетанијаховог кабинета умирују јавност речима како IDF спроводи “циљане нападе” у којима су, између осталог, нациљани “жива штита”, тј. либанонски цивили које, наводно, Хезболах користи за топовско месо.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.