Почетна » Геоаналитика » Израелска обавештајна служба: Хамас ће преживети

Израелска обавештајна служба: Хамас ће преживети

Израелска војна обавештајна служба проследила је документ израелских лидерима у којем упозорава да, уколико израелска војска (ИДФ) успе да „размонтира Хамас као организовану милитарну групу у Гази, опстаће као терористичка и герилска група“, пренео је данас израелски Канал 12.

Документ, који је урадила истражна дивизија ИДФ (Аман), наводно је рекла да Хамас „и даље има подршку Палестинаца из Газе“.

Завршена потера за украденом гитаром Пола Макартнија

У документу се додаје да, иако још нема конкретног плана за „дан после“ рата, упозорава се да ће „Газа постати област у којој ће бити велика криза“, наводи Тајмс оф Израел.

Новинарка Канала 12 рекла Илана Дајан рекла је да је документ презентован израелској политичкој елити у понедељак, након што се преко викенда о томе разговарало унутар ИДФ, обавештајне агенције Шин Бет и члановима Националног безбедносног савета.

„Суштина је да ће Хамас преживети тренутну операцију ИДФ као терористичка и герилска група. Ако се узме у обзир то, неће бити апсолутне победе“, додала је она.

Хамас је палестинска исламистичка организација која контролише Појас Газе од 2007. године. Она се сматра терористичком групом од стране Израела, САД, ЕУ и других земаља. Хамас се залаже за уништење Израела и оснивање палестинске државе на целој територији Израела, Западне обале и Појаса Газе.

Садашње стање Хамаса је врло нестабилно и опасно. Од октобра 2023. године, Хамас је у рату са Израелом, који је прогласио ратно стање после изненадног напада Хамаса на југ државе. Током сто дана рата, Хамас је испалио хиљаде ракета на Израел, а исто толико наоружаних припадника ове групе инфилтрирало се на југ државе. Израел је одговорио ваздушним нападима на Појас Газе и поручио да ће Хамас да платити високу цену.

Преко 23.000 људи погинуло је у Појасу Газе до сада, кажу палестински извори под управом Хамаса. Више од 50% стамбених јединица у Појасу уништено је, неупотребљиво или оштећено од почетка сукоба. Скоро два милиона људи у енклави или 85% становништва, напустило је домове. УН кажу да је Појас Газе постао „најгоре место на земљи\“.

Хамас има око 40.000 припадника, од којих су велики део чланови војног крила Изедин ал-Касам. Она такође има политичко крило којим руководи Исмаил Ханијех, који је премијер палестинске владе у Гази. Хамас има подршку Ирана, Турске и Катара, који му пружају финансијску и војну помоћ.

Хамас има велики утицај на Палестинце у Појасу Газе, који су гласали за њега на изборима 2006. године. Многи Палестинци виде Хамас као отпорничку силу против израелске окупације и блокаде. Међутим, Хамас такође имплементира строг исламски закон у Гази, који ограничава слободу и права жена, хомосексуалаца и других мањина. Хамас је такође у сукобу са другим палестинским фракцијама, посебно са Фатахом, који контролише Западну обалу.

Извор: Јерусалим пост, BBC

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.