Почетна » Наука » Виртуелна реалност — бег од ружне стварности или илузија?

Метаверзум је савршена фузија физичке, проширене и виртуелне стварности

Виртуелна реалност — бег од ружне стварности или илузија?

Када је компанија Фејсбук променила име у Мета  јасно је дала до знања у ком правцу ће се кретати свет, а то је у правцу новог, виртуелног света у који ћемо моћи да ,,уронимо“.

Добродошли у Метаверзум, илузију која ће вас добро забавити и одвојити од себе и сопствене природе, a највероватније од своје уникатне личности и идентитета. Пре него што кажемо нешто о мрачној страни овог света, хајде да се најпре упознамо са њим.

Foto: USB.mk

Шта је Метаверзум?

Укратко, Метаверзум је колективни виртуелни заједнички простор. Неке назнаке и почетке овог феномена могу се пронаћи у роману Нила Стивенсона „Снежни пад“ из 1992. године и у филму Ернеста Клајна „Играч број један“.

Метаверзум је савршена фузија физичке, проширене и виртуелне стварности. Он је јавни виртуелни свет коме се може приступити путем интернета. Ствара искуство виртуелног света симулирајући људске емоције и гестове.

Метаверс обухвата целокупну друштвену и економску структуру која постоји и у стварном и у виртуелном свету. Аватари, садржај и роба могу слободно да путују. То је ,,живо“ искуство које се никада не паузира или завршава попут игре.

Он представља виртуелну стварност у којој појединци могу да комуницирају и обављају међусобне трансакције уз употребу дигиталних 3Д предмета.

Односи се на колаборативне виртуелне светове у којима се валута може користити за куповину и продају земљишта, зграда, аватара, рекламних простора, па чак и идентитета.

Појединци могу да шетају са својим пријатељима, посећују места, купују ствари и присуствују догађајима у таквим срединама.

Музичари, на пример, могу да изводе виртуелне свирке, а модне компаније могу да креирају виртуелну одећу коју људи могу да носе у Мета окружењу.

Вреди напоменути да се Roblox, популарна дечја игра, рекламира као метаверзална корпорација.

Foto: Trusted Reviews / Metavers igrica Roblox

Да бисте боље разумели, ево неколико примера:

Можете посетити симулирани кафић и тамо се ,,састати“ са својим пријатељима, или можете отпутовати у виртуелну уметничку галерију да видите дигитални уметнички приказ. Моћи ћете да направите своје омиљено место за опуштање у природи, али ова природа ће бити виртуелна. Такође да промените пејзаж баш као што бисте променили позадину на лаптопу и све то на један додир.

Foto: Gradnja

Метаверзум, с друге стране, није предвиђен само за гејмере. Он вам омогућава да се састајете, сарађујете, купујете и учествујете у активностима као што су догађаји, пословни састанци, фудбалске утакмице и концерти, између осталог.

Метаверзум и његове мачне стране

Лоша страна Метаверзума је што ће доћи до потпуног одвајања људи од реалности. То је та перспектива у којој технологија у потпуности привлачи људску пажњу, потпуно нас одвлачећи од стварног света.

На тај начин ћемо постати зависни од метаверзума и наша деца ће расти са њим. На крају крајева, технологија је на известан начин продужетак нас, а технологија је наша будућност. Чак и ако се неки од нас можда не слажу са овим правцем или нам се уопште не свиђа, то је смер у коме идемо.

Мрачне стране метаверзума су:
стварање зависности;
губљење појма о времену;
раздвајање од стварне природе и стварног света;
претерана стимулација чула;
губљење просторне свести;
вртоглавица и дезоријентација;
напади, мучнина;
бол у очима;
мањак кретања, гојење;
све мање људског додира и контакта уживо.

Метаверзум и будућност

Замислите да студирате, радите, комуницирате, посећујете концерте, зарађујете новац и играте игрице у онлајн царству које је и продужетак и спој стварног света.

Осим тога, очекује се да ће састанци са клијентима, дигитална забава, обука за рад, па чак и онлајн учење у будућности бити доступни на овај начин. Способност мреже да промени свет је неоспорна.

Foto: More Than Technology / Sastanci u Metaversu

Оно што је спорно је утицај на људски ум.

Забава или бег од ружне стварности?

Метаверзум би могао постати „терапија“ и бег од стварности која нам се не допада. Замислите људе који су анксиозни, депресивни, тужни или имају неки психички поремећај. Да ли можете да наслутите како ће већина њих „решавати“ те своје проблеме?

Једноставно ће гурнути све под тепих тако што ће ставити наочаре на очи и за пар секунди биће у свету илузије, свету у коме могу да се опусте и забораве на све своје проблеме на неко одређено време. А када коначно скину наочаре, онај ранији осећај ће се вратити. И тако у круг. Многи ће залутати и уништити себе на овај начин, а ми ћемо нажалост бити сведоци тога, јер такав свет је пред вратима.

Foto: Grazia

Виртуелна реалност која нам се сада сервира

Вероватно је да ће бити људи који ће управо због реалности овог света пожелети да побегну у виртуелну реалност. Метаверс ће објединити виртуелну реалност (VR кацигама), друштвене мреже (које већ сада знају све о нама) и вештачку интелигенцију (AI) која ће нам се прилагођавати на свој начин.

Нажалост, ако будемо ишли у том смеру, а врло је вероватно, изгубићемо контакт са ближњима, породицом и појам о реалној стварности и догађајима у њој.

Вирутелни свет постаће наша стварност, а у ствари је само изузетно добро програмирана илузија и симулација у којој ћемо изгубити личносни сусрет једни са другима.

 

Извор: hr.sott.net, smartlife.mondo.rs,

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.