Почетна » Наука » Млади хемичари и физичари постигли велики успех на Олимпијади средњошколаца у Саудијској Арабији

Руководилац и главни ментор тима био је др Душан Сладић

Млади хемичари и физичари постигли велики успех на Олимпијади средњошколаца у Саудијској Арабији

Млади хемичари из Србије освојили су четири медаље у Саудијској Арабији, на међународној хемијској олимпијади средњошколаца, саопштило је Српско хемијско друштво.

Тим из Србије који се састојао од четири гимназијалца освојио изузетно велики успех – једну златну, две сребрне и једну бронзану медаљу.

Jанко Поповић, ученик Математичке гимназије из Београда освојио је златну медаљу, Лазар Лазаревић из Ваљевске гимназије и Богдан Егер из Осме београдске гимназије освојили су сребрне медаље, а Душан Ђурђевић из Гимназије у Ћуприји освојио је бронзану медаљу.

Овим успехом се тим из Србије нашао се у самом светском хемијском врху.

На такмичењу је учествовало 87 држава и скоро 350 ученика из свих крајева света.

Као и претходних година, руководилац и главни ментор тима био је др Душан Сладић, редовни професор Хемијског факултета у пензији, а припреме ученика водио је и др Нико Радуловић, декан Природно-математичког факултета у Нишу, наведено је у саопштењу.

Професор Сладић води такмичења средњошколаца још од деведесетих година, а био је и председник Српског хемијског друштва, чиме је стекао велику популарност како међу ученицима, тако и међу професорима, па се неретко најбољи ученици сматрају члановима „Сладићеве гарде”.

Андреј Дробњаковић, који нас је све недавно обрадовао својим успесима из физике, математике и хемије на „Стемко олимпијади“, освојио је сребрну медаљу на Међународној Олимпијади из физике.

Такође, не треба заборавити успех младих српских физичара који су освојили бронзану медаљу на Међународној Олимпијади из физике.

 

Извор: n1, telegraf.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.