Почетна » Култура » 57. БИТЕФ

57. БИТЕФ

Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија”, од 3. до 10. октобра одржаће се 57. БИТЕФ. Отвориће га редитељ Боро Драшковић и представа немачког Шаушпилхауса Деца сунца у Југословенском драмском позоришту.

Публика ће у главном програму имати прилику да погледа представе „Божанствена комедија” (Србија), „Деца сунца” (Немачка), „Збогом, Линдита” (Грчка), „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом” (Србија), „Као и све слободне девојке” (Србија), „Сунце и море” (Литванија), „Распевана младост” (Мађарска), „Jeanne” (Шведска) и „Wakatt” (Белгија/Буркина Фасо).

Председница жирија биће проф. др Ана Вујановић, а жири ће чинити и Жорис Лакост, драмски писац и позоришни редитељ, Наташа Барбара Грачнер, глумица и професорка глуме, Синиша Илић, ликовни и уметник перформанса, сценограф и кустос, као и драматуршкиња Ирис Рафетзидер.

Први пут, БИТЕФ се одржава у октобру, уместо у септембру, и први пут с новим уметничким директором, редитељем Никитом Миливојевићем.

ИСТОРИЈА ФЕСТИВАЛА

БИТЕФ je основан на иницијативу Мире Траиловић и Јована Ћирилова, решењем Скупштине града Београда као стална манифестација, од посебног значаја за Град Београд, 26. децембра 1967. године.

Гледаоци 60-их и 70-их година су имали прилику да виде неке од најхрабријих сценских експеримената, који су водили ка разарању драмске форме, али такође и значајна класична остварења, као и представе класичног оријенталног театра.

Током 80-их и 90-их, БИТЕФ је представио највише домете постмодерног театра и плеса. Чак и у време политичко-економске кризе и ембарга, БИТЕФ је успевао да промовише највише културне вредности и доведе у Београд нека од највећих имена светске извођачке сцене.

У првој деценији 20. века, БИТЕФ приказује нова и иновативна достигнућа светског мејнстрима, представе постдрамског и невербалног сценског израза, као и оне реализоване уз помоћ нових технологија, отворивши тако врата виртуелној стварности сајбер театра.

Фестивал се одржава на различитим градским локацијама, позоришним као и другим оригиналним, алтернативним просторима.

Пратећи програми су саставни део фестивала још од његовог оснивања.

Током ових година, БИТЕФ је сачувао своје место у породици најзначајнијих светских фестивала.

Припремила редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.