Почетна » Економија » Велика Британија је на ивици револуције

Велика Британија је на ивици револуције

Велика Британија је на ивици револуције, пише „Телеграф”, и наводи да се став младих о политици у земљи радикално променио.

Британски лист истиче да је подршка младих конзервативцима на критично ниском нивоу, али да чињеница да су млади разочарани политичким естаблишментом није ударна, а ни изненађујућа вест.

Млади скептични према капитализму

Конзервативна партија – која је и даље једна од две главне политичке странке у Уједињеном Краљевству – у ризику је од егзистенцијалне кризе уколико не успе да преокрене ситуацију у своју корист.

Није угрожена само најстарија и најуспешнија политичка партија у земљи. Међу великим бројем младих постоји забрињавајући и све присутнији скептицизам према либералној демократији и тржишној економији, наводи „Телеграф”.

Анкета компаније „ЈуГов” показала је да само 24 одсто испитаника старости од 25 до 49 година сматра да је британска демократија успела да одговори на њихове потребе, а међу онима млађим од 25 година, тај број пада на свега 19 процената.

Радије би живјели у социјалистичком систему

Друга истраживања показала су да би више од половине младих Британаца радије живело у социјалистичком економском систему, док значајан број њих каже да им не би сметало да живе под диктатором.

„Телеграф” истиче да је економија главни разлог за овакве промене, те да млади верују да је просперитет у коме су уживали њихови родитељи, баке и деке – недостижан.

Све мањи број младих Британаца може да приушти да купи некретнину. У 80-им годинама прошлог века, просечном домаћинству у касним 20-им годинама било би потребно отприлике три године да уштеди довољно новца за капару. Данас би им то одузело 19 година.

С обзиром на то да се млади суочавају и са све већим трошковима за изнајмљивање станова, већим порезима и другим финансијским оптерећењима, лако је схватити зашто они сматрају да систем не ради у њихову корист, додаје британски лист.

„Читав век, а и више, генерације младих добијају обећања да ће имати исте или веће могућности од претходне. Када се то обећање не испуни, не треба да се чудимо ако као резултат добијемо генерације које доводе у питање идеје и институције које су ову земљу учиниле тако успешном. Историја нам показује да опадање поверења у институције ризикује стварање простора за радикалне, често насилне политичке идеологије. Не треба да се уљуљкавамо у лажни осећај сигурности релативном стабилношћу британског политичког и друштвеног поретка”, додаје „Телеграф”.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.