Почетна » Слободна зона » Ватикан, жене ће први пут гласати на заседању Бискупског синода

Ватикан, жене ће први пут гласати на заседању Бискупског синода

Женама ће први пут бити дозвољено да гласају на заседању Бискупског синода Римокатоличке цркве које почиње у Риму. Папа Фрања је у априлу одобрио измене норми које регулишу Бискупски синод, отварајући пут женама да имају 54 од укупно 365 гласова.

„Ово је изузетан искорак за жене. Не само због догађаја овог октобра у Риму, већ и зато што је црква нашла другачији начин да буде црква“, изјавила је директорка Светске женске опсерваторије Марија Лија Зервино.

На тронедељном синоду, који ће се одржати иза затворених врата, учествоваће стотине делегата који ће се бавити неким од горућих питања са којима се црква суочава – од улоге жена до свештеничког целибата и благослова за хомосексуалне парове.

Заседање ће се завршити гласањем о конкретним предлозима који ће се затим изнети папи на разматрање.

Уместо да се фокусира на једну тему, као што је уобичајено, дневни ред овог синода ће се бавити широким питањем како Римокатоличка црква може да буде инклузивнија.

Иако су жене од виталног значаја за већи део црквеног рада, од подучавања у католичким школама до кадрова у католичким болницама, црква им и даље брани да постану свештеници или приступе највишим чиновима.

Папа Фрања је предузео нове кораке да реши ову неравнотежу, именујући неколико жена на високе положаје у Ватикану.

Ипак, одлука да се женама дозволи да гласају на синоду изазвала је негодовање конзервативних струја Римокатоличке цркве.

Извор: РТС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.