Почетна » Геоаналитика » Тексас извео тенкове на границу и мобилисао гарду

Тексас извео тенкове на границу и мобилисао гарду

Гувернер америчке државе Тексас Грег Абот одобрио је распоређивање војних тенкова Националне гарде Тексаса на јужној граници.

Изјавио је и да је спреман за сукоб са савезним властима око правног спора који се тиче демонтаже баријера дуж државног дела границе САД са Мексиком.

“У мало вероватном случају да се то деси, спремни смо да урадимо оно што смо радили последњих месец дана, а то је изградња баријера”, истакао је Абот у интервју са Такером Карлсоном, на питање о могућности да савезна влада преузме Националну гарду Тексаса.

Абот је данас изјавио да је Тексас спреман за “невероватан случај” да председник САД Џозеф Бајден федерализује Националну гарду.

“Прво бих био шокиран. То би био безобразан потез са његове стране, потпуна катастрофа”, рекао је Абот у емисији “Без цензуре”, а преноси портал “Хил”.

Абот је рекао да је држава на границу распоредила припаднике Тексашког одељења за јавну безбедност, као и друге службенике за спровођење закона заједно са припадницима Националне гарде из других држава, али је рекао да би још већи број припадника гарде још више помогао.

Он је казао да би био “шокиран и разочаран” ако државе које су се обавезале да ће га подржати у његовим напорима на крају не пошаљу припаднике своје Националне гарде у Тексас.

У понедељак је Врховни суд САД издао привремену наредбу којом се агентима федералне граничне патроле дозвољава да уклоне физичке граничне баријере које је поставио Тексас. Међутим, Абот тврди да Тексас има уставна овлашћења да заштити своје границе, због неуспеха савезне владе да се позабави приливом илегалних миграната у Сједињене Државе.

Из Синдиката граничних патрола претходно је саопштено да њихови федерални агенти неће хапсити припаднике Националне гарде Тексаса због поштовања њихових законских наређења. Агенти граничне патроле цене и поштују акције Тексаса, наводи се у саопштењу.

У међувремену, гнев грађана због одлуке Врховног суда све је видљивији.

У знак подршке властима Тексаса покренут је велики патриотски ковој.

Против одлука Бајденове администрације устали су тамошњи фармери, захтевајући заштиту јужне границе.

Извор: РТ Балкан

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.