Почетна » Наша Србија » Српски Нотер Дам

Српски Нотер Дам

КЊАЖЕВАЦ – Богородичина црква у Доњој Каменици код Књажевца једна је од највећих мистерија средњовековне Србије јер се и данас не зна поуздано када је тачно саграђена, нити ко је саградио.

У овој цркви фреске су сликане бојом византијско плаво, што је прави раритет, а у њој се налази и изузетно ретка, можда и јединствена фреска на којој се Света Петка насликана обнажена.

Ана Брдарац Младеновић из Туристичког инфо центра у Доњој Каменици, који је део Туристичке организације Књажевац, рекла је Танјугу да је црква врло специфична по свом изгледу, због чега је називају и српским Нотр дамом.

Објашњава да са предње стране имамо романику-готику, а са задње стране црква је типична хришћанска црква из тог доба.

„Византијско плаво ретко где постоји, а може се видети овде у цркви. На спрату цркве постоји изузетно ретка фреска Свете Петке обнажених груди. Приказани су циклуси мучења Свете Петке, такође имамо на другом спрату приказе из живота Светог Николе, а специфично је да су Свети ратници Теодор Тирон и Теодор Стратилаца приказани са крилима на коњима“, наводи Брдарац.

Црква Књажевац
Црква Књажевац

Истиче да су фреске оштећене због паганских веровања да се може лечити вид и то тако што се огребе материјал са фресака са очију светаца.

„Једина фреска без таквих оштећења је Тајна вечера“, каже Брдарац и додаје да је од короне ова црква постала изузетно посећена, што раније није било случај.

Брдарац каже да се је једна од мистерија везана за цркву и то што се не зна поуздано ко је саградио – српски или бугарски властелин.

Испред цркве се налази плато – трг, што је врло нетипично за планинска села.

Мештани то место називају баир, а на том месту затрпано је 70 гробница и управо оне можда могу да дају одговор на питање ко је саградио цркву, каже Брдарац.

Српски Нотер Дам
Српски Нотер Дам

Најстарији мештанин Доње Каменице, деведесетшестогодишњи Првул Тричковић каже за Танјуг да су својевремено комунисти донели одлуку да црква буде срушена, а да на њеном месту буде изграђен задружни дом.

„Комунисти су донели одуку да направе задружни дом овде, размерили су све, али је сметала црква. Наредба је била да црква омркне, а да не осване. Међутим један од партизана тајно оде у Књажевац и врати се у село са цедуљом која је, наводно, била од претпостављених у Књажевцу са натписом „дом градите где знате, а цркву не дирајте“ и тако је црква остала нетакнута до дан данас“, каже Првул.

Извор: РТВ

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.