Почетна » Наша Србија » Понос Србије — млади Чачани освојили три признања на Салону иновација у Москви

Представили су и свој пројекат "Паметна кућа"

Понос Србије — млади Чачани освојили три признања на Салону иновација у Москви

Да Србија нема разлога за бригу када су у питању иновације, показује и група младих Чачана која је одушевила свет својим изумима. Бивши ученици Техничке школе представили су Салону Иновација у Москви свој пројекат „Паметна кућа” свету, освајајући пажњу и поштовање многих.

На салону у Москви учествовало је више од 20 земаља, где је представљено више од 200 пројеката из разних области индустрије и науке. Са нама је била наша менторка Олга Дукић и део тима Лука Стојановић, Драган Парезановић и Јелена Пауновић – рекла је Тијана Лазовић за РИНУ.

Вељко Јеротијевић је, такође део овог златног тима менторке Олге Дукић који је са поносом истакао освојене награде.

Освојили смо злату медаљу за изванредан успех на Салону иновација, златну медаљу за најбољу иновацију од Интернационалне федерације иноватора и специјалну награду на Салону за најбољу идеју у категорији младих – рекао је Вељко.

Foto: RINA

То није крај њихове приче, осим што су демонстрирали своје већ остварене успехе, ови бриљантни умови представили су и свој најновији пројекат: едукативног робота који обећава револуцију у учењу и у том великом руском граду освојили злато.

Foto: RINA

Пројекат „Призма бот“

Едукативни робот је наш најновији пројекат, назвали смо га „Призма бот” по узору на школу наше разредне и менторке у којој смо цео овај пројкета и започели.

У питању је први српски едукативни робот и ми са свим нашим искуством покушавамо да на најбољи начин деци приближимо основна знања из области програмирања, електронике и електротехнике, да их заинтересујемо за то и да могу да развију конкретан пројекат и стекну практична знања – закључио је Лука Бујошевић.

Пут ових младих и бриљантних умова из Чачка није био лак, али њихова упорност, талент и преданост су им донели заслужене награде. Ови млади иноватори не само да су осветлали образ Србије својим достигнућима, већ су и самом граду Чачку подарили разлог за понос.

Извор: RINA.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.