Почетна » Геоаналитика » Орбан: Срби нису проблем него решење за Балкан

Орбан: Срби нису проблем него решење за Балкан

Виктор ОРБАН: Удвостручили смо зараду породица са двоје деце. Породице имају подршку при изградњи или обнови некретнина. Мајке са четворо и више деце не плаћају порез на доходак. То ћемо смањити и на троје деце. Ако желиш будућност за отаџбину, треба да подржаваш мајке. Мајка је жена, а отац мушкарац. Мађари су на референдуму одлучили да се одбране од ЛГБТ пропаганде

* „Мађарска је инкубатор конзервативне политике… У Европи имамо прогресивну и либералну елиту. Уместо важних питања, као што је демографска будућност, они се баве глупим и неважним питањима“

__________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Владе Мађарске Виктор Орбан рекао је током обраћања на Демографском самиту у Будимпешти, поздрављајући српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић, да се Балкан суочава са бројним изазовима и да је важна стабилност у региону јер, како је навео, Цвијановићева долази из земље која је у непосредној близини Мађарске.

– Срби не значе проблем него решење за Балкан. Дуго смо живели заједно и знамо са чиме се суочавају – навео је Орбан.

Он је, говорећи о демографији, рекао да су у Европи нападнуте основне породичне вредности, али да Мађарска неће одустати од заштите породице.

– У Европи имамо прогресивну и либералну елиту. Уместо важних питања, као што је демографска будућност, они се баве глупим и неважним питањима – истакао је Орбан.

Он је рекао да је забрињавајући однос према породици јер се намећу теме о важности индивидуализма.

– Циљ либерала је да се изазове стратешки страх од будућности – навео је Орбан.

Према његовим речима, размишљање западне елите је давно виђена и страшна ноћна мора, а стање свести одређује будућност.

– Организација овог самита није само добра ствар него је обавеза према будућности, деци и цивилизацији. Мађарска је инкубатор конзервативне политике. Нудимо ефикасна решења и имамо много пројеката који се односе на сарадњу државе и цркве, уз модерно образовање, али најважније остаје питање демографске слике – додао је Орбан.

Истакао је да породичну политику треба заснивати на мајкама, а држава треба свим средствима бранити породицу.

– Удвостручили смо зараду породица са двоје деце. Породице имају подршку при изградњи или обнови некретнина. Мајке са четворо и више деце не плаћају порез на доходак. То ћемо смањити и на троје деце. Ако желиш будућност за отаџбину, треба да подржаваш мајке – истакао је Орбан.

Мајка је жена, а отац мушкарац, рекао је Орбан, што је уврштено и у закон. „Мађари су на референдуму одлучили да се одбране од ЛГБТ пропаганде“, нагласио је Орбан.

Он је истакао да је успорен пад наталитета, али да је циљ да се преокрене та појава.

– Преломни тренутак за демографију треба да буде раст наталитета. Сада крећемо у другу фазу. Учинили смо много, али то није довољно. Подржаћемо породицу и наставићемо да помажемо – рекао је Орбан.

Домаћини скупа у Будимпешти окупили су 60 шефова држава и влада, вођа цркава, медијских личности, мислилаца и лидера невладиних организација са четири континента.

Учесницима ће се обратити и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, а између осталог на самиту ће говорити и председници скупштина, министри и други гости са четири континента.

Демографски самит у Будимпешти је најважнији међународни стратешки форум о демографским питањима који се одржава од 2015. године, а пре две године учесницима се обратио председник Републике Српске Милорад Додик, који је тада обављао функцију српског члана Председништва БиХ.

Учесници дводневног самита поделиће своја размишљања о томе како створити сигурну и предвидљиву будућност за породице и будуће генерације.

(Срна)

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.