Почетна » Наука » Нови модел вештачке интелигенције који претвара текст у видео

Нови модел вештачке интелигенције који претвара текст у видео

Калифорнијска компанија „Open AI“ представила је нови модел генеративне вештачке интелигенције под именом Сора који уме да креира кратке видео-снимке на основу унетог текста.
„Сора је у стању да генерише сложене сцене са више ликова, специфичним типовима покрета и тачним детаљима субјекта и позадине“, објавила је компанија „Open AI“

Максимална дужина видео снимака који су Full HD резолуцији је за сада ограничена на 60 секунди. Принцип је једноставан за кориснике, који само треба да напишу „сценарио“ (такозвани „prompt“) и пусте Сору да ради. Ова технологија, између осталог, може да буде корисна приликом снимања филма.
Компанија представила неке видео-снимке који приказују Токио зими, трку мамута, елегантну жену која корача ноћним улицама главног града Јапана, космонауте у свемиру.
Сора за сада није доступна за ширу јавност, већ само за малу групу академика и других истраживача који истражује потенцијалне опасности које могу да настану злоупотребом ове технологије.

Open AI је компанија за истраживање и примену вештачке интелигенције (AI) која има за циљ да обезбеди да вештачка општа интелигенција (AGI) – AI системи који су опште паметнији од људи – користи свој човечанству. Основана је 2015. године од стране групе предузетника, научника и технолошких визионара, укључујући Илона Маска, Сема Алтмана, Питера Тила и друге. Компанија је непрофитна и посвећена креирању безбедне и корисне AGI која би била доступна свима.

Open AI се бави пионирским истраживањима на путу ка AGI, као и развојем производа који омогућавају примену најновијих модела AI. Неки од њихових најпознатијих производа су:

– GPTs: серија генеративних модела који могу да креирају текст, слике, звук и друге врсте података на основу унетог текста или слике. Најновији модел GPT-4 може да генерише текст дужине до 1000 реченица са високим нивоом квалитета и разноврсности.
– DALL-E 3: модел који може да креира фотореалистичне слике на основу унетог текста или скице. Модел је способан да комбинује различите концепте и стилове у једну слику, као и да манипулише постојећим сликама.
– ChatGPT: платформа за развој и коришћење четботова на бази AI. Четботови су распоређени по категоријама као што су животни стил, писање, истраживање, програмирање и образовање. Корисници могу да развијају своје четботове уз помоћ алата GPT Builder, или да користе већ постојеће четботове из GPT Store.

Open AI такође посвећује велику пажњу безбедности и одговорности у раду са AI. Компанија имплементира различите мере за спречавање злоупотребе или штетних последица AI, као и за промовисање демократских и етичких принципа у развоју AGI.

Open AI је једна од водећих компанија у области AI која импонира својим иновацијама и амбицијама. Њихов рад и производи имају велики потенцијал за трансформацију рада и креативности са AI, као и за допринос бољој будућности за све.

Извор: Спутњик

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.