Почетна » Наука » Нова Хуавејова стратегија вештачке интелигенције има за циљ да трансформише индустрију

Нова Хуавејова стратегија вештачке интелигенције има за циљ да трансформише индустрију

У свом главном говору на конференцији Хуавеj2023 од 20. до 22. септембра у Шангају, заменица председника компаније Хуавеj, ротирајуће председница и финансијски директор Менг Ванџоу (Сабрина Менг) представила је нову рачунарску и комуникациону стратегију компаније за „убрзавање интелигентне трансформације хиљада индустрија .”

Назван AI, фузија претходних стратегија компаније, дефинише приступ компаније вештачкој интелигенцији (АИ). „Хуавеj,“ рекла је она, „посвећен је изградњи солидне кинеске базе рачунарске снаге и изградњи другог избора за свет“.
Ово, како је известио Обсервер, има три главна аспекта:

Учините све објекте спојивим. Не само физички ентитети, већ и логички и виртуелни; не само дигитална опрема, већ и традиционални терминали и уређаји; не могу се добити само подаци, већ се могу добити и намере.
Учините све апликације моделираним и користите парадигму великих модела да бисте брзо користили свима, свакој породици и свакој организацији.
Нека све одлуке буду прорачунљиве. Са свеприсутношћу рачунарске снаге, Хуавеи ће убрзати свеприсутност интелигенције и дозволити да се потенцијал података континуирано ослобађа и надограђује у рачунарству.

Менг, која је ћерка оснивача компаније Рен Зхенгфеи, говорила је о еволуцији Хуавеја од инфраструктуре телекомуникационе мреже до рачунарства у облаку.

„Хуавеj подржава стабилан рад више од 1.500 мрежа у више од 170 земаља и региона широм света, повезујући више од једне трећине светске популације“, рекла је она, додајући да је „Хуавеи Kлоуд постао један од најбрже растућих мрежа. мејнстрим добављачи облака у свету“, активни широм света са око 5 милиона програмера и 3 милиона клијената.

АИ, рекла је она, приближава се тачки преокрета јер се „модели неуронских мрежа са параметрима који прелазе 100 милијарди или чак трилиона убрзавају у хиљаде индустрија“.
„Велики модели могу да се прилагоде вишеструким пословним сценаријима, значајно снижавајући праг за развој и примену вештачке интелигенције, скраћујући циклус од технологије до примене и померајући АИ од развоја у стилу радионице и прилагођавања заснованог на сценарију у индустријализацију.

Ово је основа за нови пословни модел компаније Хуавеj, који треба да обезбеди купцима рачунарску снагу, АИ платформу и развојне алате потребне за надоградњу њиховог пословања. Менговим речима, „Ми подржавамо сваку организацију да користи сопствене податке за обуку сопственог великог модела, омогућавајући свакој индустрији да користи сопствено професионално знање за развој сопственог великог индустријског модела.“

Она ово упоређује са „пустити сто цветова да процвета“, фраза изведена из Кинеске кампање за сто цвећа 1956-57. Слоган те кампање, која је једно време подстицала слободну расправу о јавној политици, био је „Нека цвета сто цвећа; нека се бори сто школа мишљења“. Данас то значи омогућавање ширења АИ у домаћој и међународној бази купаца компаније Хуавеи.

На изненађење неких страних новинара, Менг није говорио о Хуавеијевом новом паметном телефону пете генерације (5Г), Мате 60 Про, који је удар у око америчких санкција. Али то није била сврха Хуавеи 2023. Конкретне теме на конференцији су биле:

Интелигенција у производњи: дигитализација истраживања и развоја и паметна фабричка решења, успостављање Савеза за иновације модела производње.
Интелигентна електрична енергија: интегрисање токова енергије и информација.
Енергетска инфраструктура дигиталне индустрије: центри података, напајање на лицу места, одрживост.
Интелигентна надоградња путева, железница и пловних путева: дигитална логистика за возила и робу, управљање саобраћајем, 5Г паметна градска железница.

Инфраструктура података за АИ темељне моделе: складиштење и рударење података, примена у финансијама, пословно планирање, научно истраживање.

Унапређење вештина, техничка подршка, прављење и дистрибуција апликација.
Хуавеи има много више од 5Г паметних телефона.

Аsia Times

Приредила редакција Компас

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.