Почетна » Геоаналитика » Како дипломатски сукоб Канаде и Индије ескалира

Како дипломатски сукоб Канаде и Индије ескалира

САД су се нашле у тешкој позицији и опрезно реагују након оптужби Канаде да је Индија можда умешана у убиство активисте Сика на свом тлу.

Индија је од четвртка најавила суспензију издавања виза за држављане Канаде, усред ескалације спора око убиства Хардипа Синга Ниџара, након што су две земље неколико дана раније протерале једне друге дипломате.

САД су опрезно реаговале на сукоб између две земље. Према извештајима медија, високи званичник америчке администрације рекао је да Бела кућа није издала заједничко саопштење са Канадом јер је то била канадска истрага, а портпарол Савета за националну безбедност Адријен Вотсон рекла је да је администрација „дубоко забринута“ и позвала Индију да сарађује са Канадом.

САД нису директно оптужиле Индију и подржале Канаду јер је Индија кључна мета у стратешком позиционирању САД у азијско-пацифичком региону, рекао је Ли Хаидонг, професор на Кинеском универзитету за спољне послове, за Глобал Тимес у четвртак.

Увезивање у Индији омогућиће САД да чвршће исплете своју мрежу савеза у азијско-пацифичком региону, што значи да Индија заузима апсолутно водећу позицију у укупној азијско-пацифичкој стратегији САД, рекао је Ли. „Овај потез показује жељу САД да придобију Индију да служи њеним геополитичким интересима у азијско-пацифичком региону“, рекао је он.

„Индија је важна у западним прорачунима за балансирање Кине, а Канада није“, рекла је Стефани Карвин, професор међународних односа на Отавином универзитету Карлетон, пренео је Ројтерс. „Ово заиста ставља Канаду у офсајд међу све друге западне земље“, рекла је она.

Према извештају Вашингтон поста, Бела кућа је ишла по конопцу након оптужби, јавно подржавајући Канаду позивајући Индију да сарађује у истрази, избегавајући било какво одбијање Индије.

Ли је приметио да док је Индија пион у азијско-пацифичкој стратегији САД, Канада је и савезник и сусед САД. Тренутни приступ Беле куће је да се не меша у спор између ове две земље. „За САД је најважније да се постарају да и Канада и Индија могу да буду искоришћене у својој глобалној стратегији, тако да ниједна не може да буде отуђена“, рекао је Ли.

Канада је дефинитивно незадовољна ставом САД по овом питању и треба да схвати да САД имају за циљ да искористе Канаду, а не да јој помогну, приметио је експерт.

global times

Приредила редакција Компас

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.