Почетна » Култура » Одлазак позоришног принца

Одлазак позоришног принца

Аутентичан, талентован, награђиван, вечити дечак…Јагош Марковић позоришну и радио режију дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду 1987. године. Од 2008. године био је стални редитељ Народног позоришта које за њега каже да није подилазио диктатима трендова, својим јединственим рукописом стварао је позоришна чуда набијена енергијом, маштом, духовитошћу и вишим поетским истинама.

За себе је говорио да је слободан и свој.

У матичној кући режира наслове светске и домаће класике –  Антигона, Магбет, Хасанагиница, Госпођа министарка, Покондирена тиква, Др, Урнебесна трагедија.  

У другим театрима у земљи и иностранству режирао је више од педесет представа.

На сцену Југословенског драмског позоришта поставио је Уображеног болесника, Сумњиво лице, Тако је ако вам се тако чини, Врат од стакла, Путујуће позориште Шопаловић. Његове представе игране су и у Позоришту на Теразијама, Атељеу 212, Звездара театру, Београдском драмском позоришту, Хрватском народном казалишту, Центру за културу Тивату…У шведском Краљевским позоришту Драматен режирао је Стринбергову Краљицу Кристину.

Његове представе изводе се пред пуном салом, а прате их дуги аплаузи и овације.

Добитник је око педесет струковних, фестивалских и државних награда међу којима су: Награда „Бојан Ступица“, Награда ослобођења Београда, Тринаестојулска награда, Награда „Мића Поповић“, Награда за свекупан допринос стваралаштву Црне Горе, Награда града Београда, Награда града Подгорице, Стеријина награда, неколико награда „Златни ћуран“, „Ардалион“…

Јонескова Ћелава певачица била је последња предсава коју је режирао, у Тивту почетком лета.

Његова дела наставиће свој живот на сценама Народног позоришта, Југословенског и Београдског драмског позоришта….

Припремила редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.