Почетна » Култура » Сто година од рођења глумца Мије Алексића

Сто година од рођења глумца Мије Алексића

Милосав Мија Алексић рођен је пре сто година – 26. септембра 1923, у селу Горња Црнућа код Гоњег Милановца. Био је позоришни, филмски, телевизијски и радијски глумац. Највећу популарност стекао је у серијама педесетих и шездесетих година – Весело вече, Сервисна станица, Огледало грађанина Покорног, Десет заповести.

У октобру 1941, преживео је масовно стрељање становништва у Крагујевцу. Глумом је аматерски почео да се бави у средњошколским данима. Након завршене гимназије у Крагујевцу, уписао је Правни факултет. После ослобођења, па до 1948, био је члан Народног позоришта у Крагујевцу.

Касније постаје члан Народног позоришта у Београду у којем проводи две године. У Југословенско драмско позориште одлази 1951. године, а 1965. године се вратио у ансамбл Народног позоришта где је и завршио своју позоришну каријеру.
Играо је и на другим позоришним сценама, а од 1977. године имао је статус слободног уметника. Позоришне улоге по којима је остао запажен су Дундо Мароје, Јеврем Прокић, Ричард Трећи.
Прву филмску улогу остварио је у кратком филму Мува из 1950. Публика га памти по филмовима Маратонци трче почасни круг, Танго Аргентино, Тесна кожа, Ужичка република, Варљиво лето 68, Скупљачи перја, Боксери иду у рај.
Играо је у више од две трећине свих екранизација Нушићевих дела, међу којима су Ожалошћена породица, Госпођа министарка, Др, Народни посланик и други.
Добитник је бројних награда и признања, као што су Добричин прстен, Нушићева награда, Златна арена, Стеријина награда, статуета „Јоаким Вујић“.

Од 1995. године додељује се награда „Мија Алексић“ за најбољу представу на фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини.
Њему у част, 2018. установљена је и глумачка награда „Мија Алексић“, која се додељује глумцу за изузетан допринос уметности глуме. Први добитник ове награде био је Ненад Јездић.

Преминуо је 12. марта 1995. године, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Мија Алексић својим радом оставио је дубок траг у домаћој кинематографији, а његове реплике из филмова се и данас цитирају.

 

Припремила редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.