Почетна » Економија » Неслагања међу „силама“ око употребе фосилних горива

COP28

Неслагања међу „силама“ око употребе фосилних горива

    Сагоревање фосилних горива у сврхе добијања енергије је један од највећих узрока климатских промена. Такође је покретач савременог живота – чак и уз раст обновљивих извора, фосилна горива производе око 80 одсто светске енергије. Ради овог проблема, гланице УН су се договориле да оснују „COP“, односно „Климатски самит уједињених нација“.

Самит COP26 у Глазгову 2021. направио је први опипљив напредак ка споразуму о изласку из употребе фосилних горива уз споразум о смањењу употребе угља, али без помињања нафте и гаса. На COP28 у Дубаију, више од 80 земаља се залаже за шири пакт за постепено укидање свих фосилних горива која емитују CO2. „Постепено укидање је средство за постизање циља. А циљ је енергетски систем који нема емисије“, рекао је норвешки министар спољних послова Еспен Барте Ејде Ројтерсу на COP28.

„Не ниске емисије, већ без емисија.“

Осим Норвешке, највећег европског произвођача нафте и гаса, изузимајући Русију, ову позицију подржавају и западни произвођачи Сједињене Америчке Државе и Канада, Европска унија са 27 земаља, климатски осетљиве мале острвске државе, неке афричке земље, укључујући Кенију и Етиопију, и латиноамеричке земље Чиле и Колумбија. Противљење потпуном укидању фосилних горива, кажу дипломате Ројтерсу, предводе Русија, Саудијска Арабија и Кина, која је највећи емитер угљеника на свету.

Саудијска Арабија одбија споразум

Министар енергетике Саудијске Арабије принц Абдулазиз Салман рекао је у уторак (5. децембра) за ТВ Блумберг да његова земља „апсолутно неће“ пристати на споразум који позива на повлачење.

Султан Ал-Џабер, председник COP28 Уједињених Арапских Емирата, рекао је у понедељак да позива земље да пронађу заједнички  језик у вези фосилних горива ради споразум COP. „Постепено смањивање и укидање фосилних горива је неизбежно“, рекао је Џабер, који је и извршни директор државне нафтне компаније „UAE АDNOC“.

Foto: The Economic Times

Афричке земље и Кина се такође не слажу

Преговарачи земаља имају само неколико дана да пронађу договор пре заказаног завршетка самита 12. децембра. Неки представници афричких земаља рекли су да би могли подржати споразум о постепеном укидању ако богате земље, које су дуго производиле и користиле фосилна горива, пристану да прве одустану. „Рећи Уганди да заустави фосилна горива, то је заиста, заиста увреда. То је као да говорите Уганди да остане у сиромаштву“, рекла је министарка енергетике Уганде Рут Нанкабирва.

Уганда, Мозамбик и други на континенту са ниским стопама приступа електричној енергији планирају да развију или прошире своју производњу нафте и гаса. Уганда је ове године почела да буши своју прву производну бушотину. Нанкабирва је рекао Ројтерсу да би земља могла да прихвати дугорочну фазу укидања, ако јасно стави до знања да земље у развоју могу да искористе своје ресурсе у блиској будућности, док богати дугогодишњи произвођачи први дају отказ. „Први ушао, први изашао – и бићемо срећни што ћемо бити последњи који ће напустити фосилна горива“, рекла је она.

Дипломате и посматрачи рекли су Ројтерсу да је група земаља, укључујући Кину и Саудијску Арабију, доследно постављала питање „праведности“ током разговора COP28. Неки су, међутим, рекли да сумњају да ли ће ове земље подржати постепено укидање, чак и ако се позабави питањем правичности.

Кључна тачка у преговорима

Још једна кључна тачка у преговорима о будућности фосилних горива је да ли би споразум требало да омогући наставак потрошње под условом да се њихове емисије Co2 које загревају планету ухвате или „смање“. Огромна већина светских електрана не јењава. Дипломате кажу да Саудијска Арабија жели споразум COP28 који укључује фокус на технологије за хватање угљеника, које су и даље скупе и не користе се у великом обиму. Панел УН-а за науку о клими – IPCC – рекао је да је потребно радикално смањење фосилних горива да би се спречиле озбиљније климатске промене. Поред тога, види ограничену улогу хватања угљеника како би се смањиле светске емисије до 2050. године.

Foto: New African Magazine

Став САД-а и ЕУ

САД и ЕУ подржавају споразум COP28 који препознаје ове технологије, које могу помоћи секторима који загађују као што су цемент или челик да смање своје емисије. Али они желе упозорења у договору како би спречили да се обећања о хватању угљеника користе за оправдање пословања као и обично. Све у свему, европске нације кажу да споразум COP мора јасно тражити од земаља да смање употребу фосилних горива довољно да зауставе глобално загревање које прелази 1,5 степени целзијуса и ослобађање далеко озбиљнијих утицаја. „То је оно што 1,5 степени целзијуса значи“. Не можете наставити да сагоревате фосилна горива“, рекао је ирски министар климе Ејмон Рајан за Ројтерс. „Биће мала количина, смањена, у тешко доступним секторима… али то не може бити картица за излазак из затвора за међународне компаније за производњу фосилних горива“.

Неки преговарачи рекли су Ројтерсу да би они и други заговорници постепеног укидања могли да пристану на нешто мање од потпуног укидања, под условом да је правац кретања света јасан. „Потрошња нафте ће пасти. По мом мишљењу, то је неизбежно“, рекао је за Ројтерс канадски министар за климу, Стивен Гилбо. 

Извор: Reuters

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.