Почетна » Наука » Најтоплији септембар у историји

Рекордне температуре

Најтоплији септембар у историји

На Старом континенту просечна температура ваздуха прошлог месеца била је за око четири степена виша у односу на раније године.

Септембар 2023. био је најтоплији у историји планете од када се спроводе мерења, потврдили су научници Насиног „Годард института за свемирска истраживања” тврдње светских метеоролога.

Још једном током ове године постигнут је неславни рекорд у температури – подсећамо, после топлог пролећа и јул 2023. био је најтоплији у историји и у том месецу забележена је највиша икад глобална температура на планети и то два дана узастопце.

Ништа мање врућ није био ни август, а септембар је осим рекордне температуре донео и низ суперћелијских олуја које су највише штете нанеле Грчкој.

„Рекордне температуре десиле су нам се ове године и пре покретања феномена ’Ел нињо’ који још није достигао врхунац, што значи да нас нови скокови топлоте ваздуха тек очекују”, изјавио је Гавин Шмит, директор поменутог института.

„Ел нињо” је атмосферско-океански феномен који се јавља у размаку између три и пет година, а са собом доноси загревање јужног дела Пацифика и повећање температуре ваздуха на целој планети.

Експерти очекују да овај феномен свој највиши утицај достигне у наредна три месеца, чиме ће учинити 2023. најтоплијом годином од када се спроводе мерења.

Овај септембар био је у Белгији, Француској, Немачкој, Пољској, Аустрији, Швајцарској и Великој Британији за скоро четири степена Целзијуса топлији од дугорочног просека.

Према подацима Метео-Франс, метеоролошке агенције Француске, просечна септембарска температура била је 21,5 степени, што је 3,6 степени изнад просека у периоду између 1991. и 2020. у овој земљи, где је први пут у историји издато упозорење о топлотном таласу у септембру.

Из белгијског Краљевског метеоролошког института кажу да ова земља никада није имала топао септембар као што је то било прошлог месеца.

У Немачкој је просечна температура овог септембра била 17,2 степена, што је четири степена више у односу на просек за период од 1961. до 1990. године.

И националне службе Аустрије и Швајцарске регистровале су најтоплији септембар у историји, док је пољски метеоролошки институт објавио да је прошлог месеца температура ваздуха у просеку била већа за 3,6 степени у односу на исти месец претходних година.

Температура у свету је сада за 1,2 степена виша него у прединдустријском периоду. Стручњаци упозоравају да уколико се нешто што пре не предузме, планета ће се све више загревати, што ће изазвати још драстичнију климатску кризу.

Стручњаци у Швајцарској упозоравају да су глечери у овој земљи за само последње две године изгубили десет одсто количине леда услед екстремног загревања.

За две године глечери у Швајцарској изгубили десет одсто количине леда
Foto: Pixabay

Највиши врх западне Европе у истом периоду смањио се за два метра, што је такође алармантни податак да се клима озбиљно мења.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.