Почетна » Издвојено » Мирјана Југовић — На Косову и Метохији је извршен културни геноцид

Мирјана Југовић — На Косову и Метохији је извршен културни геноцид

Мирјана Југовић, гошћа овонедељне емисије нашег подкаста, рођена је 1992.године у Ваљеву где је похађала основну школу и завршила Ваљевску гимназију. Основне студије, завршила је  на Академији СПЦ за уметности и конзервацију, у области конзервације зидног сликарства.

Достигнућа

Добитник је диплома Александар Томашевић и Бранко Шотра, за најбољег студента генерације и најбољи годишњи успех за 2016. годину на Мастер студијама, Факултета Примењених уметности, Универзитета уметности у Београду.

Добитница је најпрестижније турске стипендије „Türkiye Bursları“ за 2019. годину и стипендије „Доситеја“ Републике Србије за најбољег студента трећег степена на универзитетима Европске уније и Европског удружења за слободну трговину (ЕФТА) и на водећим светским универзитетима за 2020. годину.

Foto: Privatna arhiva

Поседује стручни испит прописан за рад у области заштите непокретних културних добара по програму за сликаре – конзерваторе Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд. Такође и сертификат за положен курс „Реторика: Уметност јавног наступа“, на Харвард Универзитету.

Докторанткиња је на Истанбул Универзитету.

Мирјанин рад у очувању културног наслеђа

Од 2012. године ангажована је кроз стручни рад у институцијама које се баве очувањем и
заштитом културног наслеђа, пројектима заштите непокретних споменика културе, учествујући у пројектима заштите непокретних споменика културе под заштитом УНЕСКА на Косову и Метохији и Босни и Херцеговини.

Foto: Privatna arhiva

Од 2018. године власница је и оснивач АРТ-ЛАБ студија за конзервацију и рестаурацију културног наслеђа. До сада извела десетине пројеката у области заштите културног наслеђа у области сликарства. Добитница је награде за 2019. годину за најбољу женску предузетничку идеју града Београда, у области заштите културног наслеђа.

Победница је програма за стручно усавршавање младих лидера, ALPI програма у Србији који
реализује IRI, Међународни републички институт у Србији. Једна је од оснивачица ALPI Women мреже која се бави оснаживањем жена на политичким и лидерским позицијама. Чланица је EDYN европске мреже за демократију и GenDem IRI мреже у Вашингтону.

Мирјана је у нашем подкасту објаснила шта представља и шта дефинише српску културну баштину, шта је заједничко манастирима Крки, Дечанима и Ковиљу, шта за нас представља заоставштина коју нам је оставила династија Немањића, зашто су српске фреске јединствене и шта их одликује, које су најзначаније фреске, како је настала фреска „Бели Анђео“, којим су стилом рађене фреске распећа у Студеници и Богородица Љевишка, како су настале иконе Чајничка, Богородица Тројеручица, Бођанска итд.

Такође смо се дотакли тема мартовског погрома и његове важности за наш страдални народ, шта је све под УНЕСКО заштићеном баштином у Србији, зашто тзв. Косово жели да уђе у УНЕСКО, зашто комшије имају потребу да својатају наше културно наслеђе, на који начин да пренесемо наше наслеђе млађима, колико дигитализација и иновације могу помоћи у очувању културног наслеђа и шта за нас данас представља компас правих вредности.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.