Почетна » Економија » Милиони Американаца би могли да остану без кућног интернета

Купити храну или платити рачуне

Милиони Американаца би могли да остану без кућног интернета

Готово 60 милиона Американаца могло би већ у мају да остане без приступа кућном интернету.

Све су већи изгледи да ће, уколико желе да буду на мрежи, морати да издвоје стотине долара више него што су до сада чинили. А то многе ставља пред крајње непримјерен избор – купити храну или платити рачун за интернет, преноси РТС.

Синтија Џорџ сваке недеље са својом унуком и праунуком комуницира путем видео-позива. Ова 71-годишња пензионерка на интернету сазнаје и како да се избори са бубама које долазе из њеног одвода, али и тражи бонове за попусте у маркетима.

Ипак, она оправдано брине да ће њена веза са спољним свијетом ускоро бити прекинута. Заправо, плаши се да ће морати да донесе тежак избор – да купи довољно хране да се прехрани или да плати рачун за кућни интернет.

Синтија није усамљена у овом проблему. Како наводи америчка Федерална комисији за комуникације, више од 23 милиона домаћинстава у Америци могло би већ у мају да остане без приступа кућном интернету или да буду приморани да плате знатно увећане рачуне. Ко себи то буде могао да приушти.

У таквом проблему могло би да се нађе једно од пет домаћинстава широм Америке, или скоро 60 милиона Американаца, процене су Бироа за попис становништва.

Где лежи проблем?

Проблем је кључни Владин програм за који се очекује да ће остати без финансирања до краја априла. Познат као Програм приступачне повезаности (АЦП), он пружа попусте на рачуне за кућни интернет домаћинствима са ниским примањима и то у вредности од 30 до 75 долара месечно.

Конгрес није ни близу одлуке о одобрењу шест милијарди долара

Иако се мјесецима упозорава да вријеме истиче, Конгрес није ни близу одлуке о одобрењу шест милијарди долара, колико је амерички предсједник Џозеф Бајден процијенио да би коштала обнова програма.

Прошле недеље, чланови Конгреса пропустили су, како заговорници програма кажу, последњу и најбољу прилику за финансирање АЦП-а. Након једанаест сати договорене су измјене буџета којима је спријечено блокирање Владе, али оне не укључују новац за АЦП.

Сада, пошто време истиче, Федерална комисија за комуникације је приморана да почне да гаси програм – блокирајући нове регистрације и упозоравајући постојеће кориснике да ће њихове погодности бити укинуте.

„Због политичких игара, око 60 милиона Американаца ће морати да доносе тешке одлуке између плаћања интернета или плаћања хране, кирије и других рачуна, што ће продубити дигитални јаз у овој земљи“, наводи бивша висока званичница Федерална комисија за комуникације.

Какве су последице

Без помоћи АЦП програма, милиони Американаца са ниским примањима биће приморани да се одрекну кућног интернета.

Ако се АЦП укине, многа деца неће моћи да обављају школске задатке

А то значи да многа дјеца неће имати могућност да обављају школске задатке, одрасли да раде од куће или траже послове, остваре здравствену заштиту или онлајн попуне рецепт, као и да се повежу са јавним услугама, продубљујући дигитални јаз између оних који имају и оних који немају што потенцијално може довести до велике економске нестабилности.

Према анкетама, војне породице чине скоро половину претплатничке базе АЦП-а.

Више од четвртине корисника АЦП-а живи у руралним подручјима. Чак 65 одсто испитаника рекло је да се плаши да ће изгубити посао без АЦП; а три од четири корисника су навела како брину због губитка онлајн здравствених услуга, док је више од 80 одсто њих изјавило да вјерује да ће њихова дјеца заостајати у школи.

Чак петину претплатничке базе АЦП-а чине старији од 65 година, а више од 10 милиона Американаца који користе овај програм има више од 50 година.

Многи ће бити приморани да интернет „лове“ у ресторанима, јавним просторима и на паркинзима

Конгрес је одобрио финансирање АЦП-а са почетних 14 милијарди долара 2021. године. Тај новац је распоређен готово у сваком конгресном округу у земљи.

Влада је рекла да је то највећи програм приступачности интернета у историји Сједињених Америчких Држава, описујући га као програм који се савршено уклапа са милијардама долара уложених у развој инфраструктуре.

Сада, уколико се проблем не реши, милиони људи остаће без приступа мрежи, јер неће бити у стању да плате високе рачуне како би добили основни интернет пакет.

Стручњаци упозоравају да ће због тога многи бити принуђени да прибјегавају ад хок рјешењима, а то би могло да значи да ће користити бесплатни бежични интернет у ресторанима брзе хране, школским паркинзима и другим јавним просторима.

Или ће се вратити услугама преноса података путем мобилног телефона, барем тамо где је она доступна.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.