Почетна » Наша Србија » Манастир Давидовица чува мошти три потомка Немањића

Манастир Давидовица чува мошти три потомка Немањића

У храму су сахрањени жупан Димитрије, ктитор манастира, његов син Вратислав, испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола, и унук жупана Димитрија, Вратко, у народу звани Стари Југ Богдан.
Српска светиња, сакривена од знатижељних очију, налази се у Бродареву код Пријепоља. Манастир Давидовица је подигнут на темељима византијске базилике у 13. веку. Данас се у овом храму чувају посмртни остаци тројице потомака Немањића, чији су гробови у више наврата пљачкани.У храму су сахрањена три потомка Немањића, жупан Димитрије, који је ктитор манастира, касније у његовом монаштву. живот је добио име Давид, а његови остаци се налазе унутар храма. Затим његов син Вратислав, испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола, што нас уверава да је био витез и да је са њим сахрањен.

Манастир Давидовац
Манастир Давидовац

Посебно место у темељима храма припада унуку жупана Димитрија, Вратку, у народу званом Стари Југ Богдан, великом заповеднику на двору Душана Силног, са којим је ишао у велика освајања – оцу Нектарију, настојатељу г. храму код Бродарева, рекла је РИНА.

Манастир Давидовица је један од ретких манастира који је сачувао уговор и датум изградње, уз манастир Милешево и Прибојску Бању, у средњем веку био је стуб развоја српске цркве и државе.

Захваљујући уговору сачуваном у Дубровачком историјском архиву, имамо тачне податке о градњи, које други манастири немају и ослањају се на предање. Манастир Давидовица је основан 30. августа 1281. године, у том уговору стоји да је сам манастир подигнут за 150 солида у злату, што је тада вредело 15 добрих коња.

С обзиром да је овај манастир везан за династију Немањића, има велику историјску вредност, али је нажалост доживео судбину многих јер је порушен и у таквом стању остао до 1998. године када га је обновио и освештао патријарх Павле – рекао је Нектарије. .

Без куполе више од 3 века

Више од 350 година српска светиња била је без куполе, због чега нису сачуване ни фреске, али су неке од њих сачуване као и трагови писања. Манастир је посвећен Богојављењу и као такав једини је у Србији посвећен том празнику. Садржи око пет квадратних метара слика, трагове Римљана, као и сто из тог периода.

– Данас се веома мали број верника одлучује да посети манастир Давидовица, с обзиром на то да се црква налази између два велика храма и граничног прелаза Гостун, посебно ако се на прелазак чека по неколико сати, што све отежава туристима и верницима. долазе, осим путника намерника који пролазе – закључио је отац Нектарије.

Обнова храма трајала је око две године, али има још доста тога да се уради, у припрати која је из 16. века налазе се надгробни споменици старији од Немањића.

Извор: Телеграф

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.