Почетна » Наша Србија » „Војни лекар на селу“ — хуман гест припадника Војске Србије

Војни лекари пружили помоћ у удаљеним селима на Пештеру и Голији

„Војни лекар на селу“ — хуман гест припадника Војске Србије

Припадници Војске Србије су ове недеље, у сарадњи са локалним самоуправом општине Сјеница, реализовали пројекат цивилно-војне сарадње „Војни лекар на селу“ у селима Раждагиња и Буђево на Пештерској висоравни.

Циљ овог пројекта, који је реализован у оквиру здружене тактичке вежбе Војске Србије „Вихор 2024“, је јачање сарадње и поверења на локалном нивоу и пружање помоћи становништву којем је отежан приступ систему здравствене заштите.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Војни лекари и медицински техничари из састава Друге бригаде копнене војске су овом приликом реализовали превентивне здравствене прегледе у привремено формираним амбулантама, као и кућне посете слабо покретним и непокретним особама.

Као и увек до сада, припадници Војске Србије су срдачно прихваћени од мештана пештерских села, који, уз захвалност на пруженој помоћи, истичу да се могу ослонити на Војску Србије када им је помоћ најпотребнија.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

„Војни лекар на селу“ и на Голији

Припадници 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења у сарадњи са Црвеним крстом Ивањица реализовали су акцију „Војни лекар на селу“ на планини Голија. У циљу помоћи мештанима који живе у удаљеним ивањчким селима и одлазак лекару у Ивањицу им изискује доста времена и средстава, војни лекар Маја Петровић извршила је превентивне медицинске прегледе.

Према речима мештана овакве акције су им веома значајне. У оквиру акције подељени су и прехрамбени и хигијенски пакети, које је обезбедио Црвени крст Ивањица. Акција „Војни лекар на селу“ представља само један од пројеката цивилно-војне сарадње које Војска Србије спроводи у свим крајевима Републике Србије, чиме показује да је увек у служби грађана, не само када је реч о одбрани земље, већ и када треба помоћи најугроженијима.

Извор: Министарство одбране Републике Србије, Info LIGA Ivanjica

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.