Почетна » Наша Србија » Село подно Шатор планине је некада било најлепше у Европи

У овом селу има више од 300 извора питке воде

Село подно Шатор планине је некада било најлепше у Европи

Село Преодац подно Шатор планине са преко 300 извори звора, Национална географија је осамдесетих година прошлог века прогласила као једно од најлепших у Европи.

Село Преодац лежи на тромеђи општина Грахово, Гламоч и Дрвар, својим брежуљцима и пропланцима пролазнике оставља без даха.

У селу живи свега 13 људи

Од 1958. до 1962. године Преодац са околним селима је био општина са преко 3.700 становника, са полицијском станицом, поштом… Било је и људи. Према попису из 1991. године Преодац је имао 183 становника, а према последњем из 2013. њих 32. Пре две године тамо их је живјело 13.

Село је надалеко познато по својим природним лепотама, живописним пејзажима, али оно што пре свега упада у очи су бројни извори воде за пиће.

У овом месту има више од 300 извора питке воде

Према речима мештана, у селу има више од 300 извора питке воде, што га чини јединственим, пише грахово.орг.

Због мноштва извора и водотокова, село је увек било богато воденицама.

Међутим, одласком његових становника вода се почела повлачити. Данас су видљива пресушена корита где је вода текла током целе године.

Само село је зделастог облика, а средина му је најнижа и подводна. Вероватно је име добило због свог положаја који омогућава да овуда пролази пут из северног дијела Гламочког у Граховско поље и најјужнија села Горњег Унца.

Од Црквине води пут на брежуљак Градину где се виде добро очувани остаци средњовековне Момчилове куле који нажалост никад нису истражени до краја, тако да се о времену градње може само претпостављати. Оно што је сигурно јесте да се ради о монументалној грађевини коју је саградио неко од помесних владара или његов ближи рођак.

Село Преодац са преко 300 извора, Национална географија је осамдесетих година прошлог века прогласила као једно од најлепших у Европи.

Средњовековно утврђење, кула војводе Момчила и дан данас сведочи о дугој историји овог краја, а занимљиво је и да је око 180 Преочана стекло факултетску диплому.

Извор: Грахово.орг

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.