Почетна » Наша Србија » Крупа на Врбасу: Бисер природе на листи најлепших села на свету

Крупа на Врбасу: Бисер природе на листи најлепших села на свету

Ако сте у Бањалуци, обавезно посетите Крупу на Врбасу. То је мало, симпатично, питомо место које много тога има за приказати. Слапови Крупе су централно место посете.

Не могу фотографије, ни видео снимци пренети лепоту, јачину воде, хук који заглушује.

Смештена на око 25 км јужно од Бањалуке, између двије клисуре, Крупа на Врбасу преставља прави бисер долине Врбаса. То је место са многобројним природним вредностима које употпуњују културне знаменитости, остављајући неизбрисиве трагове позитивне енергије код сваког посетиоца. Места која свакако не смијете изоставити су слапови и воденице на реци Крупа, манастир Светог Илије, средњовековни град Гребен и црква брвнара.

Крупа на Врбасу на листи најбољих туристичких села на свету

Светска туристичка организација (UNWTO) уврстила је Крупу на Врбасу на листу од 52 „Најбоља туристичка села 2022“. Како је саопштено из UNWTO, ово признање одаје се руралним дестинацијама које прихватају туризам као покретач развоја и нових могућности за радна мјеста и приходе, истовремено чувајући и промовирајући вриједности и производе засноване на заједници. Иницијатива одаје и признање селима за њихову посвећеност иновацијама и одрживости у свим њеним аспектима – економским, друштвеним и еколошким – и фокус на развоју туризма у складу са циљевима одрживог развоја.

Иако Крупи на Врбасу недостају смјештајни капацитети, правилним и рационалним улагањима могла би постати битан фактор туристичког развоја Бањалуке и околине.

„Крупа на Врбасу уврштена је у наше приједлоге обилазака које нудимо домаћим и страним организаторима путовања. Ово мјесто видимо као центар авантуристичких активности средњег тока ријеке Врбас, па стога има и велики значај за будући развој туризма Бањалуке“, истичу из Туристичке организације Бањалука.

Слапови Крупе

Млинови и каскадни слапови реке која прави гласне звуке водопада, извор Крупе нешто су што оставља без даха апсолутно све који посете ово место. Неколико великих млинова налази се на делу реке на дужини око 100м, а поред млинова води пут до изворишта реке Крупе. Путеви се налазе са обе стране реке. Ту наилазите на праву зелену оазу, кристално чисте, провидне воде, прави мали рај.

Незаобилазна ставка посети Крупи јесу врући уштипци са кајмаком који се пеку директно у воденицама од свеже млевеног брашна.

Извајано чудо природе

На овом локалитету се налази и извајано чудо природе Камени или Ђевојачки мост који је познат и као једно од опремљенијих пењалишта у околини града. Природни Камени мост је и мјесто полазишта планинарско-пјешачке стазе „Кочићевим стазама“, која води све до манастира Гомионица.

Мост је настао ерозивним ђеловањем вјетра који је хиљадама година пробијао рупу у стијени, међутим легенда која се препричава каже да је мост настао тако што се ђевојка због неузвраћене љубави попела на Камени мост и бацила се. Прича се трагично завршава и отуд назив Ђевојачки мост.

Ако сте авантуриста и љубитељ природе искористите дане окупане сунцем и посјетите набројане садржаје, а у наставку погледајте фотографије слапова, воденица и манастира које вас неће оставити равнодушним.

Црква брвнара
Црква брвнара

Манастир Крупа на Врбасу

У природном амбијенту насељеног места, истакнут на узвишењу изнад насеља којим тече речица Крупа, украшена каскадним делом водотока и препознатљивим дрвеним млиновима, налази се манастир Крупа. Манастирска црква посвећена светом Илији смештена је на некрополи са стећцима, која заузима скоро читав јужни дио порте. Међу њима се посебно издвајају два која су украшена крстовима, розетама и полумјесецом те исклесана у високом рељефу.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.