Редовно конзумирање кафе и/или чаја може значајно смањити ризик од вишеструких болести повезаних са здрављем срца, нудећи изненађујуће здравствене предности.
Студија објављена у часопису Џурнал оф клиникал ендокринолоџи & метаболизам сугерише да редовна конзумација кафе или чаја може смањити ризик од више кардиометаболичких болести. Студија коју су спровели научници из Кине и Шведске анализирала је податке више од 300 000 учесника студије УК Биобанк.
Налази показују да је умерена конзумација кофеина повезана с мањом вероватноћом развоја стања попут хипертензије, можданог удара, дијабетеса или коронарне болести срца. Та стања, када се комбинују, значајно повећавају ризик од смртности.
Учесници који су дневно конзумирали три или више шољица кафе или пет или више шољица чаја имали су 40 посто мање шансе за развој два или више кардиометаболичких стања. Ова открића наглашавају да промовисање умереног уноса кафе или кофеина као прехрамбене навике код здравих људи може имати далекосежне користи за превенцију кардиометаболичких мултиморбидитета, истакли су аутори студије.
Претходна истраживања такође су повезивала конзумацију кафе с бољим кардиоваскуларним и неуролошким здрављем. У овој новој студији анализирана је једна група од 172 315 здравих учесника како би се разумео утицај кофеина на здравље срца. Друга група од 188.091 учесника коришћена је за истраживање учинака конзумације кафе и чаја. Обе групе праћене су у периоду од 11 година.
Резултати су показали да су и они који су пили кафу и чај имали боље кардиоваскуларне исходе у поређењу с онима који их нису пили, при чему су умерени конзументи видели најзначајније предности. Тестови крви надаље су открили да је конзумација кофеина повезана с нижим нивоима холестерола и побољшаном отпорношћу на инсулин.
Шта више, три шољице кафе дневно повезане су с нижим ризиком од прогресије дијабетеса типа 2 у коронарну болест срца. Слично томе, пет шољица чаја смањило је вероватноћу дијабетеса типа 2 који доводи до можданог удара.
Научници се надају да ће њихова открића помоћи у идентификовању биолошких механизама иза позитивних учинака кофеина на здравље, пише Сајенс алерт.