Почетна » Геоаналитика » Југословенски тенкови из Словеније завршили у војсци Украјине

Југословенски тенкови из Словеније завршили у војсци Украјине

Украјинска војска је у свој арсенал уврстила дониране тенкове М-55С из Словеније. Та земља је најавила испоруку 28 тенкова М-55С још у априлу 2022. године, иако је трансфер дуго каснио. Ова донација донела је и низ изазова које су Украјинци морали да савладају како би најбоље управљали словеначким тенковима.

Употреба ових хибридних тенкова, који комбинују дизајн совјетских тенкова Т-55 из 1950-их са савременим израелским нишанским системима и британским топом Л7 105 мм, није лака. Упркос њиховом бољем оклопу и системима за контролу ватре у поређењу са многим старим совјетским тенковима, јединствена комбинација М-55С представљала је изазове за његову пуну употребу у украјинским војним оквирима.

Ротација тенкова унутар украјинске војске

Првобитно распоређене у 47. механизовану бригаду, посаде тенкова М-55С су прошле интензивну обуку пре него што су прераспоређене уочи велике и неуспешне контраофанзиве Украјине 2023.

Овај потез је био стратешки, са циљем да се линија фронта појача са бољим оклопним немачким тенковима Леопард 2А6, чиме се тенкови М-55С потискују у резервну улогу у оквиру 67. механизоване бригаде. Тенкови су држали положаје око Кремине у источној Украјини, где су се суочили са тешким борбама, што је довело до губитка једног М-55С од артиљеријске ватре.

Након застоја украјинске контраофанзиве и руског напредовања, преостали тенкови М-55С су прераспоређени и сада су део новоформиране 5. тенковске бригаде. Ова јединица, стационирана у близини града Кривог Рога на југу Украјине, активно се припрема и једна је од ретких релативно свежих резервних бригада спремних за распоређивање. Формирање ове бригаде посебно је истакнуто због укључивања тенкова Леопард 1А5, набављених кроз сарадњу Данске, Холандије и Немачке. Ови тенкови, попут М-55С, опремљени су топом Л7, што указује на потребу за сличном способношћу гађања унутар бригаде.

Дуг пут за тенк и пре Украјине

М55С је значајно унапређена верзија тенка Т-54/55, који је првобитно ушао у употребу 1947. године и постао најшире произведени и коришћени тенк на свету. Током времена, неколико земаља је направило модификације на Т-54/55 како би продужиле трајност тенка. Југославија је, на пример, произвела сопствену модификацију, М-55.

Реч је о старим југословенским тенковима које је Словенија модернизовала у Израелу од 1995. до 2011. године, претварајући их у тип М-55 С, са уграђеним топом од 105 мм и новим системом за управљање ватром, али ни таква модификација не задовољава НАТО стандарде. па је Словенија још 2016. тврдила да жели да прода тих 30 тенкова, писао је тада љубљански лист Дело.

Трансформација са М-55 (заправо скоро исти као совјетски Т-55) у М-55С почела је након Десетодневног рата 1991. године када је Словенија прогласила независност од Југославије. После независности, Словенија је наследила све тенкове Југословенске народне армије (ЈНА) који су остали на њеном тлу, укључујући 54 тенка М-84 и 30 тенкова Т-55. Крајем 1990-их, Словенија је одлучила да модернизује ове тенкове, па је М-55 претворен у М-55С уз помоћ израелске компаније Елбит Системс.

Ова модернизација је укључивала побољшање основног оклопа (посебно предњег дела), додавање експлозивног реактивног оклопа који је дизајнирао Израел, ажурирање ватрене моћи заменом оригиналног пиштоља израелском верзијом онога што је заправо био британски Роиал Орднанце Л7 105 мм топ са термичком чауром дуж уз унапређење система за управљање паљбом и нишана.

Цистерне које су скупљале прашину по складиштима Европе

Поред побољшаног оклопа и ватрене моћи, М-55С је такође добио надоградњу мотора са 580 на 600 коњских снага, као и ново вешање и точкове како би се побољшала његова покретљивост ван пута. Упркос овим значајним побољшањима, М-55С, релативно тихог радног века, остављен је у складиштима у Словенији 2016. године и понуђен на продају, иако купаца није било.

Међутим, 2022. Словенија је поклонила Украјини 28 својих тенкова М-55С, што је означило увођење најстаријег тенка који је званично уведен у руско-украјински сукоб, чак је премашио руску употребу Т-62 по старости. Док су тенкови попут М-55С постали застарели у сукобима са другим тенковима и модерним противтенковским оружјем, њихова улога није ограничена на директну борбу против других тенкова, већ укључује и држање и одбрану положаја. Такође је важно напоменути да топ 105мм М-55С, међу најбољим тенковским топовима Хладног рата, и данас остаје конкурентан.

Међутим, изузев неких изузетака, у Украјини су завршили тенкови из Европе, који су углавном скупљали прашину по магацинима, као што је случај са овим совјетско-југословенско-словеначко-украјинским тенком.

Извор: Геополитика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.