Почетна » Наша Србија » Да ли знате где се налази црква коју у народу називају српски Нотр Дам?

Црква посвећена Пресветој Богородици је драгуљ Источне Србије

Да ли знате где се налази црква коју у народу називају српски Нотр Дам?

Богородичина црква налази се у селу Доњој Каменици код Књажевца, на тринестом километру од Књажевца према Кални на путу према Пироту.

Изграђена је крајем 13. века или у првој половини 14. века, као задужбина Михаила Анђеловића, (Михајло је био најзначајнија личност при паду Смедерева).

Постоји и прича да је цркву саградио Бела Урош, брат деспота и цара Михајла III Шишмана.

Данас је у народу називају и српски Нотр Дам због необичног изгледа за православне цркве и због сличности са црквом Нотр Дам у Паризу посвећеној Пресветој Богородици која је саграђена у готском стилу.

Ова црква прави је бисер и када су фреске у питању. У овој цркви се налази и фреска светих ратника Теодора Тирона и Теодора Стратилата, који загрљени јашу на коњима.

Foto: Artis Centar / Facebook

Фреске у цркви су сликане у Византијско плавој боји, која симболизује небески мир, оне су прекрасне и нестварне, али и у доста видно лошем стању (сем делимично фреске Тајне вечере и Светог Лазара), веровањем оштећења су настала у времену и утицају старих обичаја (паганских), када су жене сматрале да ће излечити свој вид ако изгребу лице фреске, али и то су само усмена предања.

Foto: Dnevni list Danas

Јединствен драгуљ српске средњовековне архитектуре

Богородичина црква у Доњој Каменици представља јединствен драгуљ српске средњовековне сакралне архитектуре из периода 15. века. По својим карактеристикама црква припада корпусу позно-византиско архитектуре.

Изнад неправилне основе у облику сажетог уписаног крста уздиже се мала купола. Утицај романо-готске архитектуре огледа се на западној фасади цркве коју красе две куле над припратом, а испред којих су остаци темеља некадашњег двоспратног дрвеног трема. На истоку црква је мала полукружна олтарска апсида.

Посебну вредност представља добро очувани живопис из друге половине 14. века који су осликала два сликара.

Foto: Dnevni list Danas

Поред сцена Великих празника и циклуса момената страдања Христових истичу се представе Пресвете Богородице, ктиторске композиције, портрети владарских породица, представе Св. Теодора Тирона и св. Теодора Стратилата, а посебно место у кулама цркве заузимају фреске Св. Николаја Мирликијског и св. Петке.

Foto: TO Knjaževac

Богородичина црква припада епархији Тимочкој Српске Православне Цркве и као целина представља културно добро од највишег значаја.

Преко пута цркве је отворен и туристички инфо- центар где посетиоци могу да добију информације о храму, али и шта све могу да посете у овом делу Србије.

Ова црква је само делић лепоте коју пребогата Стара планина и Источна Србија могу да понуде и покажу гостима који све више, из године у годину долазе да уживају у чарима ове српске лепотице.

Извор: srpskaistorija.com, Богородичина Црква у Доњој Каменици

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.